Băsescu, în conflict cu magistraţii

Băsescu, în conflict cu magistraţii
BUCUREŞTI – În ultimul an, Traian Băsescu nu a ezitat să critice sistemul judiciar din România. Una din afirmaţii a condus chiar la un conflict între el şi magistraţi, care a fost tranşat de Curtea Constituţională.

“Am văzut rapoartele europene la Parchetul General, DNA, DIICOT şi instanţe. Pentru mine a fost ca un duş rece. Când un procuror face un dosar care e trimis înapoi pe procedură, acel procuror trebuie sancţionat. Nu vreau să vin mai des la şedinţe, ca să se înţeleagă că CSM funcţionează sub patronajul preşedinţiei”, a spus Train Băsescu.

Nu este pentru prima dată când preşedintele critică sistemul judiuciar. La şedinţa Parchetului General, din februarie 2006, şeful statului a afirmat : “Chiar dacă o să supăr pe unii, în instanţă există un nivel ridicat de corupţie.” Declaraţia a declanşat un scandal de proporţii între magistraţi şi şeful statului. Judecătorii l-au acuzat pe Băsescu că strică imaginea justiţiei.

Peste 1.500 de magistraţi au adresat un memorandum CSM referitor la declaraţia preşedintelui. Consiliul Suprem al Magistraturii a analizat memorandumul, iar la dezbatere şi-a făcut apariţia neinvitat şi Traian Băsescu. Şeful statului a afirmat că-şi menţine spusele, dar că doreşte să aducă o lămurire şi anume că a vorbit în numele cetăţenilor care i-au trimis scrisori. Apoi i-a invitat pe magistraţi să se adreseze Curţii Constituţionale pentru a afla dacă un preşedinte poate vorbi în numele cetăţenilor care l-au ales s-au nu.

Conflictul a ajuns la Curtea Constituţională, care a decis în mai 2006 că “declaraţia lui Traian Băsescu nu a dat naştere unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice”.
Criticile preşedintelui la adresa justiţei au cotinuat şi cu alte ocazii. “Asistăm cu toţii la bâlbâieli ale justiţiei şi nu vedem nici un responsabil”, a declarat Băsescu în faţa Parlamentului în luna iunie, iar de Ziua Justiţiei a criticat şi haosul procedural, care întârzie condamnarea marilor corupţi. Tema a fost reluată şi în decembrie în cadrul unei şedinţe CSM.

“Sunt foarte multe procese care se pierd pe procedură. Procedura este complicată şi sensibilă şi atunci chiar necesită o specializare deosebită, e o sugestie.”, a spus atunci preşedintele0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !