Băsescu şi scandalul energiei

Băsescu şi scandalul energiei
BUCUREŞTI – Într-un interviu acordat, luni, cotidianului “Adevărul”, preşedintele afirmă faptul că în privatizarea companiei Petrom au fost nereguli şi jocuri de culise.

“România nu şi-a adaptat strategia energetică la noile realităţi dictate de privatizările din sectorul energetic”, spune Traian Băsescu care afirmă: “Petrom operează în fiecare zi în primul rând în interesul OMV”. “Va trebui să găsim o formulă ca OMV Petrom să fie parte integrantă a stratergiei energetice a României”, a mai spus preşedintele.

Guvernul nu a vrut, nu a înţeles sau nu putut să declanşeze o strategie energetică, spune preşedintele. Iar consecinţele se arată acum.

“Înainte, politica Petromului o dicta Ministerul Industriilor, deci Petrom opera în fiecare zi în interesul statului român. În momentul de faţă, Petrom operează în fiecare zi în primul rând în interesul OMV”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a declarat, pentru jurnaliştii de la “Adevărul”, că “scandalul Petrom nu este decât un joc politic mizerabil” în care sunt foarte multe interese.

“Lucrurile de detaliu nu s-au dat plenului Parlamentului şi nu cred că Parlamentul este cel care trebuie să valideze un contract de privatizare. Nu poţi acuza parlamentarii care au spus da privatizării că au şi responsabilitatea modului în care s-a negociat. De fapt, este evident pentru noi toţi că Guvernul Năstase a folosit Parlamentul pe post de paravan. Numai aşa puteau să înfrângă legi importante cum ar fi legea petrolului”, a mai declarat Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că noua strategie energetică a României, la care se lucrează în prezent, va trebui să includă şi planurile OMV.

“Ce ştiu cu certitudine este că OMV Petrom trebuie să fie parte a strategiei energetice a României şi acest lucru trebuie discutat de către guvern în continuare cu partenerii noştri. Probabil că în perioada imediat următoare, urmare a discuţiei în CSAT, aceste lucruri vor fi lămurite”, a mai declarat Traian Băsescu, în interviul din Adevărul.

Preşedintele României recunoaşte că nu ştie cine este acţionarul majoritar la OMV-Petrom. Adică mai direct spus, nu ştim cine a pus mâna pe rezervele de petrol ale României, recunoaşte Traian Băsescu. Preşedintele a menţionat că a întrebat, în cadrul CSAT, care este structura acţionariatului, dar nu a primit un răspuns clar de la autorităţile care au negociat privatizarea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru cotidianul “Adevărul” că în contractul de privatizare a Petrom există mai multe erori iar cea mai gravă ar fi că nici în prezent nu se ştie care este acţionariatul real al OMV. 51 % din acţiunile companiei sunt listate pe bursele americană,londoneză şi austriacă.

“Constat două probleme care, după părerea mea, sunt în neregulă. Unu, că nici una din cele trei soluţii de privatizare n-a fost respectată, din cele trei recomandări, şi doi, că 51% din OMV este pe piaţă şi nu ştim care este statutul OMV în continuare, cine va decide cu privire la modul de operare al OMV-Petrom”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a declarat, într-un interviu acordat tot astăzi, în “Evenimentul Zilei”, că există riscul de a nu şti cine va controla rezervele de petrol ale României, deţinute de Petrom. Şi asta în condiţiile în care preşedintele recunoaşte că Rusia este interesată de acţiunile OMV.

“Avem riscul de a nu şti, de fapt, cine este acţionarul majoritar în OMV-Petrom. Iar declaraţiile consilierului economic al Ambasadei Rusiei, că Gazprom cumpără masiv acţiuni OMV, sunt o realitate. Asta este problema pe care o văd din punct de vedere politic” a mai spus preşedintele Traian Băsescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase