Bat cărare spre ASCO

1Comentariu
Brambureală în asistenţa socială şi medicală a persoanelor cu handicap. Sute de oameni bat drumul de la Comisia de Expertiză Medicală Bihor la Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO), pentru a cere o anchetă socială de cele mai multe ori imposibil de furnizat, spune Dorina Staniş, consilier în cadrul ASCO.

Şeful comisiei medicale, Ovidiu Pleşa, spune că este exclusiv o problemă de comunicare: oamenii nu au înţeles bine ce li se cerea la întocmirea dosarului.

 

Valuri de cereri

„Mi se pare strigător la cer ce se întâmplă. Sunt sute de oameni, unii dintre ei într-o stare de vai de mama lor, care vin să ceară anchete sociale că aşa li s-a cerut de la Comisie. Arată de parcă îşi bat joc de noi sau de oamenii ăştia, să-i pună aşa pe drum numai ca să-i mai refuzam şi noi, încă o dată”, crede consilierul din cadrul ASCO.

Pentru a informa orădenii aflaţi în situaţia de a apela la ASCO sau la această comisie, este util de delimitat cine are nevoie de anchetă socială şi cine nu. Astfel,  ancheta socială este valabilă până la data expirării certificatului de handicap emis de Comisia de Expertiză Medicală Bihor.

La ASCO nu se întocmesc anchete sociale pentru persoanele bolnave care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Oradea, acestea trebuine să se prezinte la primăria de care aparţin.

Nu este nevoie de anchete sociale nici pentru persoanele bolnave care se încadrează într-un grad de handicap „accentuat”, înainte de obţinerea certificatului de încadrare într-un grad de handicap (nu cazurile de modificare a gradului de handicap de la accentuat la grav – în situaţia în care s-a agravat boala) şi nici pentru persoanele cu deficienţe psihice, fără probleme legate de de deficienţe locomotorii.

Conducerea ASCO zice  că nu se justifică întocmirea anchetei sociale nici pentru revizuirea certificatului de încadrare într-un grad de handicap grav sau accentuat, după expirarea acestuia (la şedinţa de instruire a asistenţilor personali s-a făcut cunoscut faptul că certificatul de handicap se revizuieşte fără solicitarea prealabilă a anchetei sociale pentru persoana nedeplasabilă, ancheta socială efectuându-se doar la cazurile noi).

 

De acord

 

Şeful comisiei medicale nu are de replicat nimic la aceste prevederi. „De anchete sociale au nevoie doar persoanele care cer încadrarea într-un grad de handicap grav şi au nevoie de asistenţi personali.

Şi asta numai pentru prima dată. pentru prelungirea certifivatulu, evidnet, nu mai este nevoie de anchetă”, zice Ovidiu Pleşa. Acesta este de părere că situaţia de la ASCO a apărut din cauză că mulţi oamenii nu au înţeles ce li s-a cerut când s-au prezentat în faţa comisiei.

 

Cristina Ghilea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor