Bat toaca pe decibelii clopotelor

5Comentarii
Bat toaca pe decibelii clopotelor
Oradea nu e singurul oraş din ţară unde clopotele bisericeşti nu aduc liniştea în sufletele tuturor locatarilor din preajma lor.

În urma articolului publicat ieri şi postat pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro) pe marginea unor cazuri concrete din Oradea, un vizitator ne-a adus în atenţie şi puterea uriaşelor clopote ale noii Catedrale Episcopale din Centrul Civic, instalate luna trecută în turle.

Spre limita de zgomot

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Bihor a confirmat înregistrarea unei sesizări privind o eventuală depăşire a pragului de poluare fonică. Sesizarea a fost depusă de o membră a Asociaţiei de locatari „Civica” Oradea, care a bănuit că geamul propriului apartament din vecinătatea Catedralei s-a spart din cauza vibraţiilor produse de clopote. Verificările efectuate la etajele superioare ale blocurilor învecinate, etaje aflate în drept cu clopotul, au indicat nivele între 45 şi 48 de decibeli în dimineaţa zilei de 17 noiembrie, în timp ce se trăgeau clopotele. Aceasta în condiţiile în care nivelul admis de decibeli ziua, în exterior, este de 50 db, noaptea de 40 db, iar în casă de 35 db ziua şi 25 db noaptea.

Ca urmare, ASP Bihor şi Primăria Municipiului Oradea au înştiinţat Episcopia Ortodoxă a Oradiei că s-ar cuveni luarea de măsuri pentru ameliorarea situaţiei.

Precedente

Reamintim că articolul publicat ieri a materializat nemulţumiri ale unor orădeni care locuiesc în preajma Bisericii Sf. Apostol Andrei, Bisericii Albastre sau lăcaşului greco-catolic de pe strada Nicolae Beldiceanu, precum şi a celor din vecinătatea viitoarei biserici de pe strada Constantin Brâncuşi. Pe lângă clopote, riveranii se mai arată nemulţumiţi şi de difuzoarele exterioare.

„Cine vrea să asculte liturghia merge la biserică sau caută o emisiune pe TVR, dacă nu poate ieşi din casă. Feţele bisericeşti ar trebui să se gândească şi că în blocurile din jur sunt bolnavi, copii sau, pur şi simplu, oameni obosiţi, care ar vrea să se odihnească duminica dimineaţa. Nu mai punem în discuţie cum s-au obţinut aprobările pentru ridicarea de biserici la câţiva metri distanţă de blocuri. Dar măcar să se înţeleagă că nu e bine să exagereze cu difuzoarele sau clopotele. Creştinismul înseamnă linişte sufletească şi bună înţelegere, nu agresivitate, fie ea şi fonică, sau mă înşel?”, ne-a mărturisit o locatară care nu a vrut să-şi facă public numele, din motive evidente.

 • Pentru cine trag clopotele? (9 decembrie)

  Cristian Horgos

 • Taguri:


  5Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !

  versiunea HTML a comentariilor