Bâtlanul găsit mort era purtător H5N1

Reactualizat la:
Bâtlanul găsit mort era purtător H5N1
Autorităţile române au primit rezultatele probelor din Vaslui trimise sâmbăta trecută în Marea Britanie. Bâtlanul a fost găsit mort pe malul Prutului, în apropiere de localitatea vasluiană Fălciu, în aval de podul feroviar care leagă România de Republica Moldova.

Rezultatele indica faptul ca avem de a face cu acelasi virus H5N1, înalt patogen, ca si în cazurile Maliuc si Ceamurlia. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, Comandamentul Central Antiepizootic a decis intensificarea monitorizarii pasarilor salbatice pe malul Prutului, unde a fost gasita pasarea.

Totusi, faptul ca a fost descoperit virusul nu schimba situatia din Vaslui, pentru ca bâtlanul gasit mort se afla la 4 km de cea mai apropiata localitate. Asadar, zona nu va fi declarata focar, dar masurile de prevenire se mentin.

Tot astazi se termina si dezinfectia totala la Maliuc, iar la Ceamurlia vor fi introdusi puii santinela. Daca a fost sau nu eliminat complet focarul din aceasta localitate vom afla însa abia peste 2 saptamâni.

Realitatea.tv