Băutura şi ţigările netimbrate sufocă judeţul

Băutura şi ţigările netimbrate sufocă judeţul
ORADEA - Comerţul cu produse accizabile (băuturi alcoolice, cafea şi ţigări) rămâne, potrivit comisarului şef al Gărzii Financiare Bihor, Călin Gal, una dintre zonele cele mai bântuite de evaziune.

„În timpul controalelor în judeţ, comisarii noştri au întâlnit situaţii de-a dreptul incredibile. În magazine se comercializează băuturi alcoolice netimbrate, fără etichete şi chiar în PET de 5 litri”, susţine Gal.

Această problemă se întâlneşte mai ales în zonele rurale. În alte situaţii, alcoolul clandestin, care provine de cele mai multe ori de la distilerii pirat din judeţele învecinate, în special din Satu Mare şi Maramureş, este vărsat în sticle sau alte ambalaje ale unor produse consacrate, cu timbru şi etichetă. În opinia comisarului şef, aceste evaziuni nu ar fi posibile fără complicitatea consumatorilor, care ştiu ce beau şi nu pot fi atât de naivi încât să îşi închipuie că o băutură de marcă poate fi comercializată cu 30-50 de bani pe suta de mililitri.

 

Nu iese fum…

O altă problemă este cea a ţigărilor. Pe filiere ce duc spre Ucraina, în zonele rurale, şi nu numai, ajung ţigări populare, fără filtru, care se vând la preţuri derizorii. „Avem de-a face cu un fenomen major, aceste produse având un regim de comercializare în creştere. Au ajuns să se vândă nu numai în pieţe şi pe uliţele satelor, dar şi în magazine”, declară Călin Gal.

Amenzi de 470.000 de RON şi marfă confiscată de 17.000 de RON, acestea au fost rezultatele controalele GF, în luna mai, la 637 de agenţi economici care comercializează tutun.

Nici comercianţii de alcool nu au scăpat mai ieftin luna trecută, 18 sancţiuni, 210.000 de RON amenzi şi marfă confiscată în valoare de 4500 de RON. În plus, 15 dintre aceştia şi-au pierdut dreptul de a mai comercializa produse accizabile pe o perioadă cuprinsă între 1-3 luni. „Din păcate, indulgenţa Justiţiei faţă de cei care contestă aceste sancţiuni nu face decât să contribuie la permanentizarea acestor tipuri de contravenţii”, susţine comisarul şef.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !