Bazinul, un lung şir de greşeli

8Comentarii
ORADEA - Ce n-a fost în 1 decembrie, nici în 1 februarie, nici în 1 martie şi nici în 15 martie, va fi în 3 aprilie. Edilii au anunţat un termen nou pentru inaugurarea Bazinului Olimpic, bazat pe promisiunile constructorului că vor termina lucrul la finalul acestei luni.

Cum contractul semnat între Primărie şi consorţiul de trei firme executante – SC MBS Group, SC Ruuki Romania SRL şi Deniflor Service SRL, prevede 1 decembrie ca finalizare a lucrărilor, de la această dată vor curge penalităţile de 0,05% pe zi din valoarea lucrărilor nenexecutate, ne-a declarat Marcel Boloş, şef peste Direcţia Patrimoniu, gestionara proiectului.

De ce nu s-au respectat termenele asumate? De ce nu s-au pus termene potrivite cu complexitatea lucrării? De vină sunt stabilirea teremenului în „necunoştinţă de cauză” dar şi organizarea fondurilor.

„Este o vină pe care o împărţim cu constructorul. În primul rând, şase luni, este un teren foarte strâns pentru o constrcţie de această amploare. În România zilei de azi n-a mai fost făcută o astfel de lucrare aşa că nici el (n.r. constructorul) nu ştia cât timp e necesar şi nici noi, ca Primărie, şi aşa s-a ajuns la stabilirea nefundamentată a termenului”, declară directorul.

 

Nu depăşesc bugetul

Numeroasele decalări termenului de execuţie nu înseamnă şi o creştere a cheltuielilor, valoarea bazinului rămânând la 150 miliarde. „Şi-au asumat responsabilitatea că nu vor depăşi bugetul”, declară Boloş.

Acesta spune că un alt viciu în organizarea muncii ţine de alocarea banilor pentru diferitele actrivităţi necesare, cel mai bun exemplu fiind sumele puse deporate pentru prestările alpiniştilor utilitari.

„Când au trebuit să se organizeze, pentru că era deja pe final şi se apropiau termenele de finalizare, n-au putut găsi oameni să lucreze din coardă, la înălţimea de 15 m, pentru că ofereau 70.000 lei vechi pe oră. La banii ăştia nu e de mirare că n-au găsit oameni”, apreciază directorul.

„Eu facturez muncitorilor mei 300 RON +TVA pe echipa de oameni, pe zi. Aşa fac, încât la finalul zilei omul să ia cam un milion de lei”, ne-a spus proprietarul unei firme de alpinism industrial.

În condiţiile în care o vizită recentă la amplasamentul de lângă Ştrandul Municipal releva faptul că muncitorii lucrau la montarea faianţei şi la debararea molozului, directorul spune că noul termen va fi, cu siguranţă, respectat.

Cristina Ghilea8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor