Beius: Plagiat la matematica

De Veronica Bursaşiu
8Comentarii
Beius: Plagiat la matematica
Un dascăl din Beius riscă să intre în galeria plagiatorilor. Aceasta după ce a participat la sesiunea de comunicări ştiinţifice „Gustă ştiinţa”, organizată cu prilejul a 180 de ani de la înfiinţarea Colegiului Samuil Vulcan Beius.

Profesorul de matematică Alin Novac riscă să fie acuzat de plagiat pentru un articol publicat în culegerea tipărită cu acest prilej. Printre manifestările organizate atunci a fost şi simpozionul de comunicări ştiinţifice şi metodice „Gustă ştiinţa 180”. Toţi participanţii la sesiune au fost informaţi şi averizaţi că răspunderea personală pentru autenticitatea lucrării o poartă fiecare participant în parte. Aceasta fiindcă profesorii coordonatori ai lucrării editate cu acest prilej s-au mai întâlnit cu încercări de plagiat cu prilejul altor manifestări ştiinţifice. Din dorinţa de a nu fi atraşi într-un scandal care ar aduce un prejudiciu de imagine şi reputatei instituţii de învăţământ, dascălii beiuşeni au atras atenţia că fiecare participant, semnatar al lucrărilor prezentate îşi asumă răspunderea celor publicate.

„Prin organizarea sesiunii de comunicări ştiinţifice şi metodice – „Gustă ştiinţa 180”, am dorit să evidenţiem munca profesorilor, să realizăm cadrul care să permită exprimarea opiniilor participanţilor, a experienţelor proprii, a modelelor de bună practică, astfel încât perfecţionarea participanţilor să contribuie la transformarea unităţilor de învăţământ în adevărate „furnizoare de educaţie de calitate”, se arată chiar în debutul lucrării editate sub sigla Colegiului Naţional Samuil Vulcan. „Meritul pentru lucrările prezentate în „Gustă ştiinţa 180” revine exclusiv autorilor articolelor, coordonatorii volumului propunându-şi doar concentrarea informaţiei într-un volum unitar, structurat pe arii curriculare”, spune profesorul Claudia Buran, unul din coordonatorii lucrării. Profesorul Alin Novac a preferat însă să participe la comunicarea de lucrări ştiinţifice cu o lucrare copy-paste a profesoarei Oana Liliana Pintilie de la Şcoala cu clasele I-VIII Malu-Spart oraş Bolintin -Vale judeţul Giurgiu.

Trapezul buclucaş

În lucrarea „Trapeze ortodiagonale”, dascălul beiuşean a copiat până şi partea introductivă în care profesoara din Giurgiu explica de ce a optat pentru această temă. „Din experienţa acumulată până acum, m-am gândit să structurez pentru elevii claselor a VII-a tema de sinteză -Trapeze ortodiagonale. Am plecat de la definiţie şi am continuat cu două teoreme principale. Pe parcurs sunt anexate şi observaţii metodice sau ştiinţifice necesare înţelegerii de către elevi a demonstraţiilor. Îmi face plăcere să împărtăşesc elevilor cunoştinţele matematice într-o formă cât mai accesibilă şi bine structurată metodic. Astfel, matematica va deveni o pasiune pentru ei şi vor fi mult mai motivaţi să-i cerceteze tainele ascunse şi să participe la olimpiade”, susţine Alin Novac, cu cuvintele profesoarei Pintilie Oana Liliana. Novac renunţă la o singură frază din lucrarea profesoarei, cea în care aceasta se prezintă: „Sunt o tânără profesoară şi mă confrunt cu diverse probleme în intenţia de a-i pregăti pe elevi pentru olimpiade”.

Contactat de Jb, Alin Novac a refuzat orice discuţie pe această temă, a decis să nu aibă nici un punct de vedere „până după campania electorală”. Noul şef al Învăţământului bihorean, Daniel Negrean, a încercat să minimalizeze gestul profesorului şi a preferat să nu se pronunţe în ceea ce priveşte riscurile la care s-a expus Alin Novac dacă a plagiat.

Amintim că pentru gesturi similare, ministrul Învăţământului din România, dar şi preşedintele Ungariei, şi-au pierdut posturile, iar fostul ministru al Educaţiei este cercetat şi riscă să fie exclus din viaţa universitară şi implicit să-şi piardă catedra de la Universitatea Oradea.

 

Taguri: , ,


8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor