Beiuşeancă anesteziată mortal

5Comentarii
Beiuşeancă anesteziată mortal
Beiuşeanul Dorel Gruie a sesizat autorităţile că soţia sa a murit la naştere, în noiembrie 2006, în urma anesteziei, după cum au stabilit medicii legişti din Bihor.

La a doua sarcină, Marcela Gruie a trebuit să nască prin cezariană. După operaţia fatală, medicii Secţiei de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Municipal Beiuş au încercat să-l lămurească pe tânărul soţ că Marcela a făcut un stop cardio-respirator în timpul operaţiei.

Vladimir Topală, unicul anestezist al spitalului din Beiuş, a ales să-i injecteze tinerei o cantitate redusă de anestezic în coloana vertebrală. La câteva minute de la anestezie, pulsul a încetat, iar asistenta a dat semnalul de alarmă. Medicul Radu Scridon (foto) s-a precipitat, a intubat pacienta şi a început manevrele de resuscitare, chemând în ajutor cardiologul spitalului şi echipa SMURD. Dar degeaba.

Raportul de constatare medico-legal, realizat de dr. Camelia Buhaş, arată că, din punct de vedere tehnic, „operaţia de cezariană a fost corect executată”, însă monitorizarea anesteziei a fost „deficitară”, neobservându-se că tânăra a reacţionat negativ. În organism s-a produs o cădere de tensiune violentă care a provocat, doar în decurs de câteva secunde, o reacţie în lanţ: un edem cerebral masiv, edem pulmonar acut, hemoragii masive intraalveolare, interstiţiale şi, apoi, şocul fatal: un stop cardiorespirator. “Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate”, conchide raportul.

Concluzia este susţinută şi de dr. Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală: “Decesul s-a datorat unor complicaţii foarte grave legate de tehnica anestezică. Acest lucru rezultă din raportul de necropsie. Alt motiv care să cauzeze decesul nu poate fi, deoarece femeia nu avea boli anterioare, iar operaţia chirurgicală a fost corectă”.

„Dotările spitalului din Beiuş sunt subminimale. Astfel că doctorul Topală şi-a expus pacienta în momentul în care a ales anestezia spinală”, a concluzionat conf. univ. Octavian Teodorescu, specialist în terapie intensivă, membru în Comisia de Ocrotire a Mamei şi Copilului din cadrul Colegiului Medicilor Bihor.

Iar Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, Ladislau Ritli, a confirmat „La Beiuş a apărut şi problema dotării. I-am atenţionat repetat să facă economii în favoarea investiţiilor în dotări medicale ori să ridice problema în faţa autorităţilor locale. Dar nu au făcut-o şi s-a ajuns unde s-a ajuns”,

Până la finalizarea anchetei penale iniţiate de Poliţia Municipiului Beiuş, Topală a fost lăsat să anestezieze în continuare câteva luni bune.

Acuzaţi şi pentru mită

Pe lângă acuzaţia de malpraxis, cei doi medici ai Spitalului Beiuş au fost cercetaţi şi pentru luare de mită. Dorel Gruie a declarat anchetatorilor că, înainte de operaţie, le-a dat ginecologului Radu Scridon şi anestezistului Vladimir Topală plicuri cu 350 respectiv 200 lei pe care i-a primit înapoi, după decesul soţiei, prin intermediul unei asistente. Ambii au respins însă acuzaţiile

Cristian Horgos

  • 20 de bebeluşi morţi la Maternitatea Oradea în 2002


  • 5Comentarii

    Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

    inca 1000 caractere ramase

    versiunea HTML a comentariilor