Beiușenii, chemați să-și aleagă stema

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Beiușenii, chemați să-și aleagă stema
În ședința de Consiliu Local din această lună va fi votată stema municipiului Beiuș. Beiușenii pot opta pentru una dintre cele trei variante propuse în cadrul unei dezbateri publice, anterioare ședinței de consiliu.

În perioada 24 mai – 4 iunie, persoanele fizice și asociațiile interesate au putut depune în scris, la sediul Primăriei Beiuș, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre. Dezbaterea publică privind proiectul de hotărâre ce vizează necesitatea însușirii variantei finale a proiectului de stemă al municipiului Beiuș este unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a dezbaterii publice de luni, 11 iunie, ora 18:00. Tot atunci se va dezbate dacă strada Mareșal Antonescu va reveni la denumirea Spitalului sau va purta numele eroului Samuilă Mihai Anton.

Variantele de stemă conțin semne heraldice reprezentative pentru municipiul Beiuș. Stema municipiului Beiuș se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată. În prima partiție, în dreapta, în câmp albastru se află un braț ținând în pumn o torță, totul din argint. În a doua partiție, în stânga, în câmp roșu se află o rozetă de aur. În vârful scutului, în câmp de argint, se află un zid crenelat negru. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu cinci turnuri crenelate.

În ceea ce privește semnificațiile elementelor stemei, brațul cu torță reprezintă vechea stemă a Beiușului. Rozeta de aur, specifică artei lemnului din zonă, face referire la meșteșugul tradițional – lemnăritul. Zidul crenelat face referire la cetatea medievală Finiș din zonă și la statutul urban. Coroana murală cu cinci turnuri crenelate semnifică rangul administrativ al localității, cel de municipiu. De ce este nevoie de o stemă?

„În contextul integrării în Uniunea Eurpeană, fiecare localitate, indiferent că este vorba de un municipiu, oraș sau comună, trebuie să fie reprezentată printr-o stemă. Aceste steme trebuie să aibă avizul Comisiei naționale de heraldică, genealogie și sigilografie din cadrul Academiei Române, după care să fie recunoscute prin hotărâre guvernamentală. Stema municipiului, care este numită și heraldică teritorială, simbolizează într-o formă concentrată tradiții istorice, precum și realitățile economice și social-culturale locale, specifice fiecărei unități administrativ-teritoriale. Elaborarea proiectului stemei s-a făcut cu respectarea strictă a normelor științei și tradițiilor românești în domeniu, pe baza metodologiei stabilite de Comisia Națională de heraldică, genealogie și sigilografie. Pentru promovarea imaginii localității este necesară existența unei steme”, explică juristul Steliana Alina Scrofan, din cadrul Compartimentului Juridic al Primăriei Beiuș.

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor