Beiuşul geotermal

4Comentarii
Adrian Domocoş
Adrian Domocoş
Peste 160 de miliarde de lei vechi a obţinut Beiuşul pentru a se încălzi cu apă geotermală.

Proiectul „Beiuşul, oraş geotermal” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” – „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile”. Conform şefului Primăriei Beiuş, Adrian Domocoş, administraţia din Beiuş este singura din ţară care a reuşit să obţină finanţare prin acest program. Şase proiecte au fost aprobate până acum la nivel naţional din care cinci aparţin unor companii private. Bătălia pentru obţinerea unor astfel de finanţări se anunţă deosebit de aprigă, fiindcă până în 2014 vor mai fi aprobate pentru finanţare doar încă opt proiecte. Primăria Oradea care anunţa că va depune un astfel de proiect în aprilie are toate şansele să piardă acest tren.

Lucrări

Lucrările din cadrul proiectului „Beiuş, oraş geotemal” vor debuta chiar în luna martie. Aceasta fiindcă ofertele firmelor care  vor să realizeze acest proiect s-au deschis chiar pe 23 februarie. „Există un termen de şapte zile până la desemnarea câştigătorului, după care există prevăzut un termen tot de aproximativ o săptămână pentru contestaţii”, explică primarului Beiuşului, Adrian Domocoş. Valoarea proiectului este de 16, 6 milioane RON. Două firme şi-au depus oferta pentru a realiza această lucrare: Transgex şi o societate din Ungaria. Una dintre condiţiile participării la licitaţie era aceea de a  avea experienţă în executarea forajelor la peste 2000 m. Transgex este deja prezentă la Beiuş, acolo unde funcţionează două sonde de producţie unde sunt foraje la 2750, respectiv de 2800 m. „Vom fora un puţ de reinjecţie pentru a fi la standardele cerute de normele europene de mediu şi pentru a asigura rezerve îndelungate de apă geotermală”, susţine primarul Domocoş. Capacitatea  la care se asigură apă geotermală este de 100 l/secundă. La una dintre sonde temperatura apei este de 82 de grade, iar debitul este de 72l-sec, iar la cea de-a doua, debitul este de 36 l/secundă, iar temperatura apei este de 72 de grade. „Vom implementa şi un sistem de supraveghere şi securizare a sistemului montând regulatoare de debit în sistem, astfel încât tot controlul să fie în subordinea Transgex şi nu a altor persoane sau societăţi”, spune şeful Primăriei Beiuş.

Fact box

Indicatorii Beiuşului geotermal:
-valoarea totală: 16,686 milioane lei
-1200 de abonaţi
-22 de module termice  montate în cartiere şi la şcoli
-forarea unui puţ de reinjecţie
-8 km de magistrală
-cea mai ieftină energie din România: 77 lei /Gcal
-păstrarea preţului încă 7 ani
-proiectul va fi implementat în 2 ani

Veronica Bursasiu4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor