BEJ Bihor a retras acreditările observatorilor ACM

3Comentarii
BEJ Bihor a retras acreditările observatorilor ACM
ORADEA - Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bihor a decis, sâmbătă la ora 19.00, că observatorii Asciaţiei Civice Maghiare (ACM) nu pot supraveghea alegerile de duminică pentru Parlamentul European şi le-a retras acestora acreditările.

În urma hotărârii de ultim moment a BEJ, au fost retrase delegaţiile a 125 de observatori propuşi de ACM în secţiile de votare din judeţul Bihor.

Anterior, Biroul Electoral se pronunţase în favoarea admiterii observatorilor ACM, la o primă sesizare a UDMR. Uniunea acuza, vineri, faptul că unii dintre observatorii propuşi ar fi membri ai unui partid politic, în speţă UDMR, dar BEJ a acceptat teza conform căreia Uniunea maghiarilor nu este partid, ci o asociaţie.

Noua decizie a fost luată în urma unei alte sesizări, depuse sâmbătă de reprezentantul UDMR la BEJ, Suto Tibor, care susţinea că, pe site-ul său, ACM face propagandă în favoarea candidatului independent Tokes Laszlo. În acest context, a susţinut reprezentantul UDMR, persoanele propuse de ACM ca observatori îşi pierd independenţa politică de care, conform legii, ar trebui să dea dovadă.

Cu 12 voturi pentru şi o abţinere, BEJ a admis sesizarea UDMR şi a dispus retragerea acreditărilor date delegaţilor ACM.

Szilagyi Zsolt, reprezentantul ACM Bihor, a declarat că decizia BEJ îl determină să creadă că se pregăteşte o fraudă electorală.

“E trist că BEJ se lasă tras pe sfoară de UDMR. Cu cât sunt mai puţini observatori cu atât posibilităţile de fraudă sunt mai mari”, a spus Szilagyi.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat, în schimb, că propaganda făcută de ACM în favoarea candidatului independent Tokes Laszlo nu poate fi pusă sub semnul întrebării.

Spiritul legii spune că observatorii sunt persoane independente politic, care veghează asupra bunului mers al alegerilor şi nu asupra intereselor unui candidat”, a spus liderul UDMR Bihor.

Preşedintele BEJ Bihor, Olah Ionel, a declarat că decizia luată este definitivă, ea putând fi contestată doar la Biroul Electoral Central (BEC).

“Opinia membrilor BEJ a fost aceea că observatorii nu pot face propagandă politică. Fiindcă BEJ nu îşi poate cenzura propriile hotărâri, contestaţia pe care reprezentanţii ACM ne-au anunţat că o vor depune este de competenţa BEC”, a spus judecătorul.

Alexandru Seres3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor