Beneficiari ai rentei viagere agricole

De Simona Drimbău
1Comentariu
Carnetele de rentier se vizează anual
Carnetele de rentier se vizează anual
Renta viageră agricolă este subvenția din agricultură care se poate lăsa moștenire.

Renta viagera agricolă se acordă tuturor celor care au dobândit această calitate până la data de 31.12.2009. Obiectul rentei viagere agricole îl constituie terenurile cu destinaţie agricolă situate în extravilan.

Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu investitorul.

În cazul arendării, renta viageră agricolă se plăteşte dacă terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, întreg anul calendaristic. În situaţia în care contractul de arendare încetează, renta viageră agricolă se va plăti în anul următor doar dacă rentierul încheie, în maximum 30 de zile de la încetare, un nou contract, considerându-se astfel continuitate în arendare.
Renta viageră agricolă încetează la data la care terenurile deţinute însumate, depăşesc 10 ha.

Prevederi

Rentierul agricol este persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care, de la data intrării în vigoare a prezentului titlu, nu are şi nu va deţine în proprietate, cumulate în timp, mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total ori parţial.

Rentier agricol este şi persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani căreia i s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate potrivit legilor fondului funciar şi optează pentru despăgubirile plătite de către investitor. Rentier agricol este şi persoana pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, care, chiar daca nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează „nerevizuibil”, şi care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul.

Carnetele de rentier agricol se vizează anual, de către centrele judeţene ale APIA. Solicitarea vizării carnetului se face personal de către rentierul agricol sau prin mandatar cu procura autentică, în perioada 01 martie – 31 august a fiecărui an. Rentierii agricoli vor completa şi depune personal sau prin mandatar cu procură notarială, la oricare centru judetean al APIA în perioada 1 martie-31 august a fiecărui an declaraţiile cuprinse în anexele 1, 3, 4 şi 5 după caz, în vederea vizării carnetului de rentier agricol.

Renta viageră agricolă se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.

În cazul decesului rentierului, moştenitorii vor încasa renta până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta se datorează, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor