Benzinari fără autorizaţie

Benzinari fără autorizaţie
Conform ultimului inventar al APM Bihor, cinci benzinarii functioneaza fara autorizatii. Desi functioneaza de ani de zile în vazul autoritatilor si al bihorenilor, cinci benzinarii din Bihor sunt adevarate bombe.

Proprietarii benzinariilor nu au facut nici un fel de demers catre Agentia de Protectia Mediului (APM) Bihor pentru autorizare. Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Mircea Ghitea, sustine ca nu poate dispune închiderea lor. Asa ca benzinarii platesc amenzi modice, pentru un domeniu în care profiturile sunt mari.
Conform statisticii APM Bihor, în judet functioneaza 94 de benzinarii.

Majoritatea sunt autorizate, câteva se afla în curs de autorizare sau sunt declarate neautorizate si închise. Exista însa o categorie aparte de benzinarii care functioneaza fara autorizatie si care sunt considerate de catre Protectia Mediului drept „bombe”. Ele apartin controversatilor oameni de afaceri Gheorghe Ghiurau si Dorel Ungur. Cei doi îsi împart zona Oradea, respectiv Salonta.


În evidenta APM Bihor figureaza trei dintre benzinariile SMO, de pe Bdul Decebal, strada Matei Corvin si din Bors, în stare de functionare fara autorizatie, respectiv Petrol Crisana, Oil Salonta si Avram Iancu, în aceeasi situatie. Tot din documentele APM rezulta ca benzinariile SMO nu au, asa cum impune legea, recuperatori de compusi organici volatili, adica de vapori de benzina. Fiecare dintre benzinariile SMO ar trebui sa investeasca câte 5.000 de euro în acesti recuperatori.

Doar „sensibilizati”


APM nu are atributii de control, ci doar în domeniul reglementarii si autorizarii benzinariilor. Responsabili cu controalele si amenzile sunt comisarii Garzii de Mediu. La sesizarea APM, comisarul-sef Mircea Ghitea a cerut Protectiei Mediului o adresa cu benzinariile neautorizate. „Prioritatile în domeniul controlului sunt în functie de resurse. Acum, toti oamenii sunt în control în domeniul investitiilor asumate la aderare.

Si benzinariile sunt importante, dar sunt pe locurile 5-6-7 ca prioritati. Nu putem decât sa-i sensibilizam. Nu le putem închide. Le dam amenzi si le recomandam sa se autorizeze”, spune Mircea Ghitea.

Bursasiu Veronica