Betleemul, reconstituit la Oradea

4Comentarii
Betleemul, reconstituit la Oradea
ORADEA – Comunitatea Scoutiştilor (cercetaşi) Orionini din Oradea a organizat o iesle vie în curtea Liceului „Don Orione”.

Nu s-a mai făcut aşa ceva în România, e o provocare nouă pentru noi, dar şi pentru public”, a spus Corina Opriş, elevă în clasa a XI-a, care a jucat un rol în evenimentul de miercuri.

 

Un mic Betleem

Tinerii elevi şi studenţi scoutişti şi-au dat silinţa să reconstituie cât mai fidel viaţa şi atmosfera din perioada naşterii lui Iisus. „Părintele Mihai, preotul de la liceu, a fost de mai multe ori in Italia, unde se făcea anual o iesle vie, aşa că s-a gândit să încercăm şi noi să facem ceva mai special”, povesteşte Corina. Unii orădeni care au intrat miercuri în curtea şcolii au fost derutaţi, alţii păreau încântaţi.

„Au fost câţiva care ne întrebau ce se vinde aici, sau cât se plăteşte intrarea. Nu sunt încă obişnuiţi cu aşa ceva”, a constatat şi Ramona Ardelean, „actriţă” în eveniment şi cercetaşă cu o vechime de 7 ani.

Evenimentul se află la prima ediţie şi, după cum ne-au spus protagoniştii, în premieră naţională. „E ceva extraordinar, eu n-am mai văzut aşa ceva şi nici nu ştiu să se fi făcut în România.

Ar putea deveni o tradiţie foarte drăguţă”, a declarat însoţitorul unui grup de copii cu deficienţe, sosit să vadă cu ochii lor tâmplăria, spălătoria, fierăria şi ieslea, construite de grupul de cercetaşi.

Micul Betleem făcut din lemn şi frânghii a fost deschis marţi şi miercuri între orele 14.00 şi 19.00, fiind luminat, odată cu lăsarea întunericului, de felinare şi focuri aprinse de „locuitorii” orăşelului reconstituit. Aceleaşi decoruri vor putea fi revăzute în data de 6 ianuarie, în acelaşi interval orar.

 

Cercetaşi cu suflet mare

Comunitatea Scoutiştilor Orionini a fost înfiinţaţă în 1993 de către italieni şi are aproximativ 100 de membri, de la diferite şcoli din Oradea. Cercetaşii sunt organizaţi în mai multe grupuri, în funcţie de vârstă şi urmează unele concepţii de viaţă bine stabilite. „Nouă ne place să o numim mai degrabă o mişcare. Învăţăm să fim protagoniştii propriei noastre vieţi şi organizăm diferite activităţi, ieşiri, drumeţii, cu copii mici sau mai mari.

Pe cei mici îi învăţăm să se descurce singuri, să fie, pe cât posibil, independenţi. Facem şi multă muncă de voluntariat. Mergem acolo unde e nevoie de noi”, explică Ramona, coordonatoarea celor mai mici scoutişti. Ideile de bază în această comunitate sunt descoperirea, slujirea aproapelui şi dezvoltarea caracterului. „Facem şi schimburi de experienţă cu ceilalţi cercetaşi români, dar ei sunt organizaţi în grupuri răspândite pe plan naţional, grupul nostru are membri doar din municipiu”, adaugă Corina.

Tinerilor formaţi în cea mai mare parte la Liceul „Don Orione” le place să se implice în cât mai multe activităţi de voluntariat şi mai ales să ajute copii, astfel că cei mai dragi vizitatori ai orăşelului Betleem au fost câţiva copii din centre de plasament, de care s-au ocupat cu drag, servindu-i cu mâncare şi ceai cald şi conducându-i pe la fiecare stand.

Monica Mateiu4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor