Biblioteca Judeţeană întinereşte

Biblioteca Judeţeană întinereşte
ORADEA – Conducerea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” şi-a propus pentru 2007 să transforme această instituţie într-un avanpost al manifestărilor culturale locale.

„Biblioteca, în sensul locului unde vii şi împrumuţi cărţi, nu mai există. În zilele noastre biblioteca e un spaţiu public, care pulsează de vitalitate şi de acţiune, un loc unde oamenii vin să se informeze, dar şi să se destindă”, spune directorul adjunct Tavaszi Hajnal.
Pe lângă de acum tradiţionalele întâlniri ale bibliotecii, care vor continua să aducă în prim-plan personalităţi ale vieţii culturale bihorene, şi obişnuitele lansări de carte, şefii instituţiei au elaborat un plan de activităţi extrem de bogat.
„Dorim să iniţiem o serie de întâlniri cu nume mari ale culturii româneşti. Aceste evenimente se vor derula sub genericul Conferinţele Bibliotecii Judeţene. Pentru luna martie avem deja promisiunea de participare a fostului ministru Andrei Marga, care va propune tema «Societatea actuală, diagnoze». Pentru luna aprilie este invitat lingvistul Alexandru Miculescu, iar în luna mai este aşteptat cel mai reputat psihanalist român, Vasile Dem Zamfirescu”, spune directorul Traian Ştef.

Expoziţii şi editare
Pe lângă aceste conferinţe, Traian Ştef intenţionează să organizeze şi un simpozion pe teme de integrare europeană şi identitate naţională, expoziţii de grafică de artă. „În condiţiile în care spaţiul în care se va muta biblioteca este unul foarte generos, ne propunem să suplinim şi lipsa acută a galeriilor de artă din Oradea şi vom organiza expoziţii de artă”, afirmă directorul. Mai mult, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” îşi propune să editeze şi cărţi. „Pregătim o carte cu publicistica orădeană a poetului Ady Endre, o monografie a învăţământului sanitar bihorean aparţinând regretatului medic Carol Mozes şi un manual de conservare a cărţilor al colegului nostru Vasile Deac.
Nu lipsesc nici acţiunile inedite, este vorba despre două manifestări care vor reţine atenţia iubitorilor de poezie. „Prima dintre acestea va fi la jumătatea lunii viitoare, între 12 şi 16 martie, şi este organizată în colaborare cu revista Familia şi Radio Transilvania. Sub genericul «Primăvara Poeţilor», orădenii vor primi pe stradă, în mijloacele de transport în comun etc., pagini de poezie. A doua manifestare, care va avea loc în vară, este intitulată «O noapte de poezie» şi va fi organizată tot în colaborare cu revista Familia. Timp de o noapte întreagă, la Biblioteca Judeţeană câţiva dintre cei mai importanţi poeţi din România vor citi poezie”, dezvăluie Ştef câteva dintre motivele pentru a trece mai des pragul acestei instituţii.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !