Biblioteca preot Emil Bendorfeanu

Reactualizat la:
Biblioteca preot Emil Bendorfeanu
Duminică, 22 noiembrie 2015 a avut loc la Cetea un minunat eveniment cultural: inaugurarea bibliotecii săteşti pe lângă şi sub purtarea de grijă a Parohiei Ortodoxe Cetea.

Lipsa unei biblioteci în sat, m-a îndemnat să fac toate demersurile pentru a avea un spaţiu special amenajat în acest sens. Astfel că am amenajat un spaţiu lângă Căminul cultural, unde am înfiinţat această bibliotecă care are în prezent peste 1500 de volume: pentru copii, de istorie, literatură străină şi românească, filozofie, religie şi beletristică.

Această bibliotecă poartă numele Pr. Emil Bendorfeanu şi pentru faptul că din arhiva parohiei am descoperit ca la 12 noiembrie 1947, pr. Emil a făcut o cerere către Direcţiunea Fundaţiilor Regele Mihai din Bucureşti, pentru aprobarea deschiderii unei biblioteci săteşti. Nu a mai primit răspuns. Răspunsul l-am dat noi, în 2015, când prin pronia lui Dumnezeu, am inaugurat această bibliotecă, care va purta numele Pr. Emil Bendorfeanu.

Cetea

În cadrul acestei biblioteci mai funcţionează o sală de lectură, unde toti oamenii vor putea să citescă cartea pe care şi-o doresc, iar copiii, vor putea să citească, dar şi să-şi facă temele de la şcoală, fiind supravegheaţi şi îndrumaţi de doamna preoteasă.

În această încăpere va mai funcţiona un atelier de desen şi pictură, ore de engleză şi italiană, pentru care am încheiat protocoale de colaborare cu profesori de desen de limba engleză şi italiană precum şi profesori care să-i ajute pe copiii din anii terminali în vederea examenelor de capacitate si bacalaureat.

În anul în care Sfântul Sinod a declarat anul 2015 “Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii” azi şi “Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor pastori de suflete din eparhii”, şi parohia ortodoxă Cetea, vine în ajutorul acelor persoane dornice de a evada din cotidian şi prin lectură, de a putea călători pe întinsele oceane, în tainicele jungle africane, sau în pustietatea nisipurilor din desert, sau oriunde sufletul uman va dori să ajungă, după cum a declarat pr. Megheşan Vasile.

Cetea1

 

Alături de noi, la acest moment a fost si Doina Cetea scriitoare şi poetă, fiica pr. Emil Bendorfeanu care a mulţumit parohiei pentru acest eveniment important din viaţa satului: “Mă bucur că de azi, 22 nov. 2015, Cetea va fi o casă plină. Biblioteca care se va numi Pr. Emil Bendorfeanu a renăscut prin grija şi devotamentul părintelui Vasile Meghesan.Datorită strădaniei sfinţiei sale, vom avea alături, de acum înainte, noi prieteni, sinceri şi devotaţi: Cărţile! Bucuraţi-vă! ”

După Sfânta Liturghie, credincioşii, veniţi în număr mare, în frunte cu preotul paroh, au făcut sfinţirea bibliotecii în admiraţia şi emoţia celor prezenţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !