Bihorenii îngraşă bugetul

1Comentariu
Bihorenii au muncit mai mult decât se aşteptau autorităţile locale. În consecinţă, statul a recoltat impozite pe venit cu circa 400 miliarde de lei vechi mai mult decât se aştepta.

Din această sumă, 35%, mai exact 135 de miliarde, rămâne la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru prima rectificare bugetară din acest an. „64 de miliarde vor fi repartizate consiliilor locale, 21 de miliarde vor fi folosite de CJ pentru cofinanţarea unor proiecte ale primăriilor, iar 50 de miliarde rămân la dispoziţia administraţiei judeţene”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Gavrilă Ghilea, coordonator al Direcţiei Economice.

Cel mai probabil, banii vor fi împărţiţi în cadrul unei şedinţe extraordinare care se va desfăşura la sfârşitul acestei luni. Tot atunci vor fi distribuişi şi aproape 40 miliarde de lei vechi pentru ajustarea salariilor profesorilor, în conformitate cu Ordonanţa de Guvern nr. 32 din 2006.

Rectificare de 135 miliarde

Până la sfârşitul lunii mai, consiliile locale din Bihor îşi vor rotunji bugetul cu banii rezultaţi din impozitele pe venit plătite de bihoreni. Cele 135 de miliarde din cota de 35% din impozitul pe venit care rămâne la dispoziţia autorităţilor judeţene sunt o gură de oxigen pentru multe primării, dar şi pentru Consiliul Judeţean.

Spre deosebire de alte rectificări, în care se primesc bani de la Bucureşti, aceasta se bazează pe creşterea veniturilor proprii. Pe româneşte, bihorenii îngraşă bugetele locale şi bugetul judeţean deoarece au muncit mai mult şi au plătit impozite mai mari.

Repartiţie pe proiecte

Potrivit vicepreşedintelui Gavrilă Ghilea, 85 miliarde de lei vechi vor fi împărţiţi consiliilor locale după următoarea formulă: 64 de miliarde conform schemei de repartizare aplicată la începutul anului, iar 21 de miliarde vor fi alocate direct de CJ pentru cofinanţarea mai multor proiecte.

„Există mai multe primării care derulează proiecte importante de infrastructură, alimentări cu apă, canalizări, drumuri, şi care nu dispun de banii necesari pentru cofinanţare, ne-a declarat vicepreşedintele Ghilea. Sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură vor fi acoperite de Consiliul Judeţean, în limita celor 21 de miliarde existente”.

Nu în ultimul rând, la dispoziţia Consiliului Judeţean vor rămâne 50 miliarde de lei vechi. Consilierii judeţeni vor decide ce fac cu banii în cadrul şedinţei extraordinare programate pentru finalul acestei luni. Printre priorităţi se numără drumurile şi rezolvarea problemelor ridicate de instituţiile subordonate CJ (noul sediu pentru Muzeul Ţării Crişurilor etc.).

Bani pentru profesori

Tot în cadrul şedinţei extraordinare se va da undă verde banilor primiţi de la Guvern pentru ajustarea salariilor cadrelor didactice. Suma care va fi împărţită conform Ordonanţei de Guvern nr. 32 din 2006 este de 39,67 miliarde lei vechi, a adăugat vicele Gavrilă Ghilea.

Horia Trifa1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor