Bihorenii interesaţi de purceii gratuiţi

De Simona Drimbău
Bihorenii interesaţi de purceii gratuiţi
Peste 100 de bihoreni s-au înscris pentru a beneficia de acest ajutor de minimis.

Fermierii bihoreni se arată foarte interesaţi de programul prin care se acordă purcei gratuiţi din rasele Bazna şi Mangaliţa.

Până în prezent la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DAJ) Bihor s-au înscris 114 gospodari care doresc să crescă porci din cele două rase. De asemenea din Bihor s-au înscris şi doi procesatori şi cinci furnizori de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa.

„Doritorii pot să se înscrie în continuare la DAJ Bihor şi să opteze pentru una dintre cele trei forme: crescători, furnizori sau procesatori”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.

Sprijin

La această schemă de ajutor de minimis, care se desfăşoară în perioada 2018-2020, participă, pe baze contractuale, furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, crescătorii de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița și procesatorii/alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii, activități de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, activități de comerț cu amănuntul al cărnii și al produselor din carne.

Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.

porci-bazna-mangalita-2

Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci.

Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit din rasele Bazna și/sau Mangalița de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract şi să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap.

O altă condiţie de eligibilitate este să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică, să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art.1 pct.16 din anexa la Ordinul ANSVSA nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările și completările ulterioare.

porci-bazna-mangalita-11

Furnizorii de porci solicitanți ai ajutorului de minimis, trebuie să dețină scroafe și/sau scrofițe, înscrise în registrul genealogic, să furnizeze purcei înțărcați către procesator sau altă persoană juridică, la greutate minimă de 10 kg/cap, în baza unui contract de livrare şi purceii să fie identificați potrivit legislației în vigoare.

Procesatorii și alte persoane juridice trebuie să preia purceii de la furnizori, în baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari, să încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor.

De asemenea, trebuie să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării/beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap şi să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !