Bihorenii muncesc prea ieftin

Bihorenii muncesc prea ieftin
Someri putini. Locuri de munca berechet si, culmea, salarii cu mult mai mici decât media pe tara. Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica (DJS), Bihorul se numara printre judetele cu cea mai mica rata a somajului din tara.

De asemenea, locurile de munca oferite la „Bursa locurilor de munca pentru absolventi”, care are loc vineri, începând cu ora 9:00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea si în sala mare a Primariei din Beius, este foarte generoasa. Sunt oferite peste 1.200 de locuri de munca, în timp ce la nivelul întregii tari oferta se învârte în jurul a 20.000 de locuri de munca.

Conform buletinului statistic al lunii iulie, salariul mediu brut pe judetul Bihor a fost de 776 RON. Asta în conditiile în care salariul mediu brut pe tara a fost de 957 RON.

Explicatii

Specialistii explica în mai multe feluri aceasta diferenta de aproape 200 RON. Dorel Dragici, directorul executiv al AJOFM Bihor, crede ca o mare influenta o are pozitia geografica a judetului.

„Pozitia judetului Bihor, aproape de granita cu UE, influenteaza într-o mare masura atât numarul mic de someri din Bihor, cât si salariile mici. Oamenii prefera sa plece la munca în strainatate. Nu am avut mastodonti în judet care sa îngroase rândurile somerilor, iar restructurarile s-au facut la timp”, a precizat Draghici.

Pe de alta parte, Ioan Popa Baciu, presedintele UGIR Bihor, este de parere ca lohnul a avut un cuvânt greu de spus în mentinerea salariilor mici la nivel de judet. Specialistii cred ca o data cu disparitia lohnului vor creste si salariile.

Dan Birta