Bihorenii nu primesc bani pentru irigaţii

Bihorenii nu primesc bani pentru irigaţii
ORADEA – Agricultorii bihoreni s-ar putea să nu beneficieze de subvenţia de 400 de lei anunţată de Ministerul Agriculturii pentru acoperirea costurilor utilizării sistemelor de irigaţii.

Asta din cauză că la nivelul judeţului Bihor nu există nici asociaţii de agricultori (principalii beneficiari ai subvenţiei) şi nici sisteme de irigaţii, spune directorul Direcţiei Agricole din judeţul nostru, Octavian Avrămuţ.

Subvenţia se acordă în baza unei ordonanţe a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, în perioada 1 octombrie – 30 septembrie. Sprijinul este acordat organizaţiilor şi federaţiilor de agricultori din domeniul îmbunătăţirilor funciare, care pot fi organizaţii ale utilizatorilor de apă sau organizaţii de desecări-drenaje care au şi activităţi de irigaţii.

„Pentru a beneficia de subvenţie trebuie să existe asociaţii, ori noi nu avem în Bihor asemenea organizaţii. Au fost două sau trei, dar au dispărut ulterior. De asemenea, subvenţia presupune existenţa unor sisteme de irigaţii iar în judeţul nostru acestea există dar sunt abandonate”, spune Octavian Avrămuţ, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

Subvenţie anuală
Sumele pot fi folosite pentru acoperirea costurilor de exploatare, reparaţie şi amenajare a instalaţiilor, dar şi a costurilor de irigare a terenurilor agricole. Cuantumul de 400 lei reprezintă o subvenţie anuală, iar organizaţiile şi federaţiile pot depune deconturi lunare ale cheltuielilor, suma totală decontată într-un an fiind în limita a 400 de lei pe hectar.
Reprezentanţii ministerului anunţă că agricultorii pot depune într-o lună deconturile pentru mai multe luni din urmă, iar dacă într-o lună nu au cheltuieli, nu depun cererea de decontare.

Subvenţia pe hectar pentru irigaţii din sezonul 2007, destinată atât asociaţiilor agricole cât şi utilizatorilor individuali, a fost stabilită la 390 de lei pe hectar şi suplimentată în luna mai a acestui an la 700 de lei, ca măsură de combatere a secetei.

Sebastian Kovacs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !