Bihorenii nu sunt generosi

Contribuabilii bihoreni nu sunt prea generosi cu sponsorizãrile. Din cei aproximativ 80.000 care au depus declaratii de venit, doar 6.627 au solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bihor sã vireze suma de pânã la 1% din impozitul pe venitul anual datorat pentru veniturile anului 2004 societãtilor non-profit.

Astfel, potrivit informatiilor furnizate de Vasile Farc, de la Compartimentul Mass-Media din cadrul Finantelor bihorene, sumele cuprinse în aceste declaratii se ridicã la 167.759 RON. Pânã la 15.11.2005 a fost viratã suma de 100.520 RON, cãtre 180 de entitãti non-profit. „Termenul de virare a sumelor cãtre societãtile non-profit este de 31 decembrie 2005. Pânã la aceastã datã, DGFP Bihor va vira toti banii”, ne-a informat Vasile Farc.

De la anul, 2%

Conform noului Cod Fiscal, procentul destinat sponsorizãrilor societãtilor non-profit va creste în 2006 la 2%. „Mingea este acum în terenul fundatiilor si asociatiilor non-profit. Codul Fiscal a reglementat procentul acestor sume. Acum societãtile trebuie sã-si facã programele cunoscute, prin pliante, seminarii si simpozioane. Contribuabilul oricum nu pierde nimic. Banii aceia ori îi dã la stat, ori la aceste entitãti”, a precizat reprezentantul DGFP Bihor.

Acesta a adãugat cã numele societãtilor care au beneficiat de sponsorizãri, precum si sumele primite, pot fi fãcute publice doar cu acordul acestora, conform Codului de Procedurã Fiscalã.

Dan Birta