Bihorenii, sfatuiti la mediere

De Otilia Șandor
Împăcare prin mediere
Împăcare prin mediere
Cei care îşi caută dreptatea în instanţă sau au deja dosare pe rol în instituţiile de drept pot apela la mediere. Aplicarea acestei proceduri a intrat în vigoare de la 1 octombrie şi vizează atât persoanele fizice cât şi cele juridice.

Ioan Bogdan de la Jandarmeria Bihor, cu competenţe în mediere, explică faptul că serviciul de informare privind medierea este unul gratuit si va fi oferit doar în cadrul unor birouri specializate. În urma şedinţei gratuite de informare, dacă părţile cad de acord să îşi rezolve conflictul prin mediere, banii cheltuiţi şi timpul alocat rezolvării conflictului scad considerabil.

Pentru ce?

Se speră ca prin legea care a introdus medierea, procedura obligatorie să ajute oamenii să-şi rezolve problemele mai repede şi mai bine şi chiar să rămână în relaţii bune cu persoanele cu care au avut dispute.

«Un proces în instanţă reprezintă un motiv de stres pentru toate părţile implicate, iar la final, doar o parte câştigă. În mediere, lucrurile sunt exact la polul opus: soluţia vine din partea părţilor şi este identificată într-un cadru amiabil, nu în sala de judecată”, a transmis Ion Dedu, vicepreşedintele Consiliului de Mediere din România şi mediator în peste 250 de speţe.

Peste o sută

La mediere pot apela persoane care vor să divorţeze, să împartă bunuri comune, la exercitarea drepturilor părinteşti, dar poate fi mai eficientă şi în cazurile de litigii comerciale şi chiar penale, când retragerea plângerii sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Prin mediere se pot rezolva şi cazuri de protecţia consumatorului, malpraxis sau litigii de muncă.

“Există voci răuvoitoare care susţin că procedura medierii ar putea bloca sistemul de justiţie. Nimic mai neadevărat. Medierea reprezintă un ajutor pentru întreg sistemul de justiţie, îi este complementară, deschizând drumul către o justiţie modernă”, opinează Andreea Răduţ, formator la Pro Training Mediation, una dintre cele mai bune şcoli de mediere din România.

În Bihor sunt 82 de mediatori cu drept de exercitare, la care se vor adăuga alţi 32 de absolvenţi ai unui curs de mediere recent finalizat, care a durat două săptămâni. Cursanţii şcolii Pro Training Mediation au fost oameni de diferite profesii: avocaţi, poliţişti şi jandarmieri, medici, economişti, cadre didactice etc. Cei care vor să afle detalii despre mediere, pot afla la tel: 0744357872.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !