Bihorenii, strategi ai Crucii Roşii

Bihorenii, strategi ai Crucii Roşii
ORADEA – S-au aflat printre cei 5.000 de voluntari ai Crucii Roşii din întreaga lume care au participat la un impresionant marş cu torţe, pe un traseu de opt kilometri.  Bihorenii, strategi ai Crucii Rosii 03.07.2007 II

În fiecare an se rememorează astfel procesiunea care avea loc în 1859, când primii voluntari sanitari acordau primul ajutor răniţilor de pe câmpul de luptă de la Solferino. Au reprezentat România în cadrul Trofeului „Massimo Ghio”, echipajul clasându-se pe un meritous loc 13 lăsând o impresie bună printre participanţi.

Astfel se poate caracteriza în câteva cuvinte participarea delegaţiei bihorene, compusă din 14 voluntari ai Crucii Roşii, la Solferino, în Italia, între 16-26 iunie, la evenimentul anual dedicat memoriei lui Henry Dunant, cel care a iniţiat în anul 1859 mişcarea de Cruce Roşie. „Evenimentul, intitulat «Fiacolata 2007», a reunit delegaţii de pe întreg mapamondul.

Din România au participat 72 de persoane, delegaţia bihoreană fiind singura din România care a fost şi selectată pentru a participa la competiţia ce a reunit doar 20 de echipaje”, afirmă dr. Mihai Botea, unul dintre membrii delegaţiei bihorene a Societăţii Române de Cruce Roşie.

Au pierdut din cauza spitalului….

Competiţia a constat în 10 probe, axate pe teorie de drept umanitar internaţional, simulări de prim ajutor, rezistenţă fizică sau pe strategie. „Înainte de ultima probă ne clasam pe locul I. Din păcate piatra grea de încercare s-a dovedit a fi finala unde trebuia să montăm un spital de campanie, ce era ca şi un puzzle.

Cum eram doar la a doua participare la o astfel de competiţie, nu am fost atât de pricepuţi ca şi cei din Italia, Franţa ori Germania. La această probă am obţinut doar 20 de puncte din 500, ceea ce ne-a dus în finală pe locul 13”, povesteşte Mihai. Oricum echipajul bihorean a făcut şi aşa o impresie bună, fiind apreciat de toată lumea.

Marş cu torţe

Momentul cel mai emoţionat a fost însă marşul cu torţe, care a avut loc pe 24 iunie. „În fiecare an se reface traseul parcurs de primii voluntari ai Crucii Roşii, din anul 1859. Este o procesiune impresionantă. Peste 5.000 de torţe luminând în noapte pe un traseu de opt kilometri. Anul acesta am avut privilegiul să purtăm unul dintre steaguri, fiind în fruntea coloanei”, povesteşte dr. Botea.

Participarea bihorenilor a fost susţinută de Filiala Bihor a Crucii Roşii, Universitatea din Oradea şi Serviciul pentru Asistenţă, Reanimare, Terapie Intensivă în Situaţii Speciale (SARTISS).

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase