Bihorenii sunt invitaţi să-şi descopere judeţul pe bicicletă

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Bihorenii sunt invitaţi să-şi descopere judeţul pe bicicletă
Sâmbătă a avut loc „Drumul Vinului”, lung de 36 de kilometri, dar accesibil. În iulie urmează turul bisericilor de lemn.

Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor evidenţiază succesul celui mai recent tur de ciclo-turism, botezat „Drumul Vinului”. Sâmbătă, peste 150 de bicicliști au răspuns invitației structurii aflate în subordinea Consiliului Județean Bihor de a participa la încă un circuit din seria evenimentelor intitulate „Redescoperă Bihorul pe bicicletă”. Turul a pornit dimineaţa, din faţa Castelului Zichy din Diosig, şi a ajuns seara la final, la Săcueni. Cu această ocazie au fost vizitate 3 crame, mai multe podgorii, 3 monumente istorice – castelul Zichy din Diosig, Biserica Romano-Catolică din Sâniob, despre care se spune că a găzduit vreme de 400 de ani braţul drept al regelui ungar Sf. Ştefan, și Castelul Stubenberg din Săcueni, două obiective turistice – lacul din Sântimreu, ștrandul din Sânnicolau de Munte și muzeul din Săcueni. Traseul propus a avut o lungime de 36 de kilometri, din care 16 km pe drumuri agricole de pământ și piatră, iar 20 km au fost pe asfalt, transmite AMD Bihor.

Trataţi boiereşte

Pe traseu, cicloturiştii au luat un mic dejun tradiţional, au degustat vinurile din Diosig, Sântimreu şi Săcueni, au fost întâmpinaţi cu cozonaci şi pogăci la jumătatea traseului, la Sâniob, în prezenţa preşedintelui CJ, Pasztor Sandor, mare fan al cicloturismului. De asemenea, călătorilor li s-a oferit bogracs la Sântimreu, iar cina a fost servită la castelul Stubenberg din Săcueni. Cei 36 de kilometri nu trebuie să sperie pe nimeni, deoarece pe traseu sunt suficiente popasuri, iar ritmul nu este unul susţinut, transmite Gabriel Bonaciu, reprezentantul AMD. În schimbul vinurilor locale şi a preparatelor culinare tradiţionale, cicloturiştii au oferit donaţii în bani, fiecare cât a considerat, în semn de mulţumire, arată Bonaciu. „Scopul acestor tururi cicloturistice este acela de a cunoaşte, dar şi de a consuma din produsele locului”, ne declară omul care promovează destinaţia Bihor prin acţiuni turistice de-o zi, asigurând, în acelaşi timp, că traseele sunt accesibile oricărui posesor de bicicletă.
drumul-vinului-bihor-11

Mai mult, pentru deplasarea la Diosig şi venirea dinspre Săcueni, AMD a pus la dispoziţie două autocare cu remorci pentru bicliclete, pentru 20 lei/persoană, tur-retur. Însă au fost mulţi ciclişti iubitori ai Bihorului care au ajuns la faţa locului cu trenul, cu maşina sau cu… platforma auto, cazul unui grup venit din Beiuş. Marea majoritate a celor care au răspuns invitaţiei sunt bihoreni, ni se transmite de la AMD. Potrivit lui Bonaciu, atât cicliştii, cât şi localnicii au fost mulţumiţi în urma turului cicloturistic, astfel încât iniţiativa va continua în luna iulie.

Proiectul cicloturistic „Redescoperă Bihorul pe bicicletă” continuă cu „Drumul Bisericilor de lemn”, eveniment ce va fi organizat în luna iulie în comuna Bratca și, ulterior, cu un alt traseu pe Drumul Vinului din nordul județului. Doritorii se vor putrea înscrie pe pagina de Facebook a Agenţiei de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor.

Istoric şi parteneri

Cu ocazia celorlalte trei ediții au fost vizitate următoarele obiective turistice: aria protejată Platoul Vașcău, Mănăstirea Izbuc, 7 Biserici de lemn din Defileul Crișului situate în ariile protejate Pădurea Craiului și Muntele Șes.

Evenimentul „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul Vinului” a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor și Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Primăria orașului Săcueni, primăriile comunelor Diosig, Sălard, Sîniob, Asociația Pro Bikers din Oradea, Asociația Ér Hangja din Săcueni și a fost sprijinit de către Inspectoratul Județean de Poliție Bihor – Serviciul Poliției Rutiere și CFR Regionala Cluj, prin Stația de călători Oradea.

drumul-vinului-bihor-84Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor