Bihorul, calamitat de secetă

3Comentarii
Culturi sunt afectate de secetă
Culturi sunt afectate de secetă
Valoarea estimată a pierderilor datorate secetei se ridică în prezent la peste 83 mii lei.

Seceta a afectat o bună parte a culturilor din judeţ. Conform datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DRDR) Bihor, este posibil ca judeţul să intre în categoria celor calamitate de secetă. În prezent au fost afectate culturi agricole de pe o suprafaţă de 133.526 hectare.

„Dată fiind menţinerea fenomenului de secetă, este posibil ca judeţul nostru să intre în categoria judeţelor calamitate de secetă”, a punctat Florian Pavel, coordonatorul activităţii DADR.

Afectate

Din suprafaţa totală de culturi afectată de secetă, pe aproximativ 33.000 de hectare se înregistrează deja pierderi de producţie de peste 50% pe hectar, iar pe aproape 70.000 de hectare, pierderi de sub 50% pe hectar.

Dintre culturile agricole, cea mai afectată este cea de grâu. Pe 65.000 de hectare se manifestă efectul secetei în proporţii diferite cu pierderi de peste 50% pe hectar, pe o suprafaţă de 19.500 hectare, iar pe 45.500 hectare pierderile sunt sub 50% pe hectar.

Şi porumbul a fost afectat în mare măsură de secetă. Din suprafaţata totală cultivată – 55.446 ha – 37.710 hectare sunt afectate diferenţiat de secetă. Astfel, pe aproape 4.350 hectare se estimează pierderi de peste 50% pe hectar, iar pe 33.270 hectare pierderile la cultura porumbului se află sub 50% pe hectar. Totodată, pe mai mult de jumătate din suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui se înregistrează pierderi de peste şi sub 50% pe hectar. Alte culturi afectate de secetă: orz şi orzoaică, rapiţă, soia, sfecla de zahăr.

„În condiţiile în care nu plouă nici în următoarele zile culturile de păioase se vor diminua cu peste 50% pe suprafeţe tot mai extinse, iar culturile de primăvară vor fi compromise în mare măsură”, a concluzionat Florian Pavel.

Pentru a putea cuantifica efectele secetei asupra culturilor agricole, toţi producătorii agricoli trebuie să înştiinţeze în scris DADR Bihor în legătură cu gradul de afectare. „Acolo unde este cazul vom propune Instituţiei Prefectului nominalizarea prin decizie a Comisiei de consatatre a calamităţilor, iar dacă situaţia o va impune vom solicita acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură”, a concluzionat Florian Pavel.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor