Bihorul, campion la finanţări

5Comentarii
Aspect de la lucrările şedinţei
Aspect de la lucrările şedinţei
Judetul Bihor a obţinut cele mai mari finanţări în cadrul ADR Nord – Vest pentru proiecte mari.

Bihorul este pe cai mari în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) prin Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord – Vest. Patru din cele zece mari proiecte derulate prin ADR Nord – Vest aparţin de judetul Bihor.

„Din cele 80 de proiecte derulate prin ADR Nord – Vest, zece sunt proiecte de mare anvergură. Patru dintre acestea, cu o valoare de peste 29 de milioane de euro, aparţin de judetul Bihor, judeţul care a atras cele mai mari finanţări din regiune”, a declarat Sanda Cătană, director executiv în cadrul ADR Nord – Vest.

Declaraţia a fost făcută în cadrul Conferinţei judeţene de lucru privind „Stadiul pregătirii de proiecte pentru Programul Operaţional Regional” a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord – Vest, care a avut loc joi, 10 septembrie 2009, în Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea. Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, persoane private şi public interesat de finanţarea proiectelor. În cadrul şedinţei au fost prezentate proiectele judeţului Bihor şi stadiul de implementare al acestora.

 

Proiecte

 

Unul dintre cele mai mari proiecte depuse de judetul Bihor este „Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic. Cetatea Oradea Complex Cultural Turistic European”. Valoarea totală a proiectului este de 76,88 milioane de lei, din care valoarea eligibilă totală – 36,78 milioane lei (8.572.704 euro). Valoarea nerambursabilă este de 28,7 milioane de lei (6.693.479 de euro).

Scopul acestui proiect este acela de a reintroduce în circuitul turistic naţional, regional şi internaţional Cetatea Oradea, ca un centru regional reprezentativ de patrimoniu cultural şi turism. În cea de-a doua etapă a proiectului, Marcel Boloş, directorul Direcţiei Dezvoltare Durabilă din Primaria Oradea, spune că se va moderniza Biserica cu Lună şi Pasajul Madacs Imbre.

Un alt proiect de mare anvergură al judeţului Bihor este „Reabilitarea şi modernizarea DJ 763 Sudrigiu – Pietroasa – Cabana Padiş pe o lungime de 28,550 Km. Valoarea totală a proiectului este de 76,8 milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă de peste 63,12 milioane de lei. Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Gavril Curteanu – 1,2 milioane de euro, este de asemenea un proiect finanţat în cadrul POR prin ADR Nord – Vest.

La finalul şedinţei de lucru cei prezenţi au făcut o vizită la proiectele finanţate prin ADR Nord – Vest.

Dan Birta5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor