Bihorul, campion la restanţe

Restanţele bihorenilor la credite au crescut, acest lucru ducând la creşterea depresiilor.

Tot mai multe persoane din Bihor suferă depresii din cauză cu nu-şi pot plăti creditele luate de la bănci şi facturile la utilităţi. Judeţul Bihor este pe primul loc în ţară, la distanţă mare de locul doi în ceea ce priveşte restanţele la credite, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Restanţele s-au mărit de patru ori într-o lună, după cum arată datele BNR la sfârşitul lunii noiembrie 2009. „În luna noiembrie, din 150 de milioane de euro restanţe noi la creditele în valută pe ţară, 100 de milioane au fost în Bihor, adică 66%”, a subliniat Liviu Sav, analist financiar.

Acesta evidenţiază pe blogul lui că restanţele la credite continuă procesul de deteriorare puternică de pe tot parcursul anului 2009, cu menţiunea că tendinţa s-a accentuat în ultimele două luni (octombrie şi noiembrie). „Conform BNR, în fiecare dintre aceste ultime două luni s-au înregistrat creşteri de restanţe de mai mult de 10% faţă de soldul lunii anterioare. Doar în ultimele două luni s-au înregistrat restanţe noi de 1,5 miliarde RON din cele 5,1 miliarde RON înregistrate în primele 11 luni din 2009”, spune Liviu Sav. Astfel, la nivelul ţării s-a ajuns la o pondere a restanţelor de 3,96% din totalul creditelor în sold la sfârşitul lunii noiembrie faţă de 1,44% în decembrie 2008.

Catastrofă în Bihor

„Cea mai catastrofală performanţă a fost înregistrată de judeţul Bihor, unde s-a înregistrat o creştere de 336% a restanţelor în valută în noiembrie faţă de octombrie. Din cele 629 de milioane RON restanţe noi la valută înregistrare în noiembrie la nivelul întregii ţări, 437 milioane RON sunt din Bihor.

Adică mai mult de 100 de milioane de euro restanţe noi într-o singură lună, într-un singur judeţ”, precizează analistul. Astfel, în Bihor, nivelul restanţelor la creditele în valută a crescut în procent de la 3% în octombrie, la 13,33% în noiembrie. Astfel, s-a produs un salt spectaculos al nivelului restanţelor şi pe total portofoliu de credite la 10,95%.

O contribuţie la această situaţie şi-a adus şi numărul mare al insolvenţelor voluntare din ultimul an. Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional Registrul Comerţului, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în anul 2009, a crescut în procent cu 1.238,37%, peste media pe ţară, de la 417 în 2008 la 5.581 în 2009. Numărul dizolvărilor voluntare a crescut cu 548,13%, de la 187 în 2008 la 1.212 în 2009, iar al radierilor voluntare de la 571 la 1.735 de firme (204%). „Se pare că multitudinea insolvenţelor voluntare înregistrate în ultima vreme a influentat semnificativ creşterea nivelului restanţelor şi dă bătăi de cap neaşteptate băncilor.

La începutul anului 2009 se punea problema cum şi când vor fi  executaţi silit clienţii de către bănci şi toată lumea se gândea la pierderea de valoare a imobilelor şi nici din greşelă la faptul că acestea nu vor putea fi executate. Astăzi, în cazul persoanelor juridice cu restanţe, băncile sunt blocate, cel puţin temporar, în încercarea de a le executa dacă acestea întră în insolvenţă, mai ales în insolvenţă voluntară”, este de părere Liviu Sav.

Dan Birta

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !