Bihorul dă lecţii Bucureştiului

ORADEA – Bucureştiul are ce învăţa de la Bihor. Este vorba în primul rând de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) care poate lua lecţii de la AJOFM Bihor despre felul cum a organizat Centrul de Informare şi Consiliere a Persoanelor cu Dizabilităţi (CICPD).

Agenţia buhoreană a deschis acest centru în urmă cu circa două luni, cu sprijinul Fundaţiei Asteldorf din Hamburg şi al Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Michael Wunder, preşedintele fundaţiei, a fost prezent la Oradea câteva zile, pentru a iniţia extinderea proiectului la nivelul celorlalte opt centre din ţară. ANOFM şi-a trimis un om la Oradea pentru a vedea la faţa locului rezultatele care nu sunt deloc de neglijat. În două luni de funcţionare a centrului s-a reuşit încadrarea a 11 persoane cu dizabilităţi, ceea ce este foarte bine. Aprecierile neamţului la adresa românilor sunt foarte bune, Fundaţia Asteldorf  nefiind la primul proiect pentru persoanele cu dizabilităţi şi cele provenite din centrele sociale. „Legislaţia românească este foarte bună, din punt de vedere al străinilor. La Bruxelles şi la Strasbourgh se spune că aveţi legi bune, dar ei nu înţeleg de ce nu sunt respectate”, a declarat Michael Wunder.

Proiect extins

 

Acesta este de părere că, conform experienţei din Germania şi Anglia, nu este destul să să cauţi şi să intermediezi locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi. „Normal este ca după aceea astfel de persoane să fie asistate şi ajutate să-şi păstreze locurile de muncă. Lucru pe care centrul de pe lângă AJOFM Bihor îl face cu succes de două luni”, apreciază Wunder.  El speră ca centrul de la Oradea să fie un exemplu.

În luna februarie, Fundaţia Asteldorf va organiza la Oradea un curs cu reprezentanţii celorlalte opt centre din ţară, urmate de o practică de specializare. „Centrul din Bihor poate fi considerat un model pentru întreaga ţară, pentru că rezultatele de aici sunt fenomenale”, a precizat Michael Wunder. Acesta a adăugat că 11 persoane cu dizabilităţi angajate şi asistate la locul de muncă în două luni „sunt cifre care i-au convins pe cei de la Bucureşti”.

Dan Birta



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase