Bihorul, împărţit în bogaţi şi săraci

6Comentarii
Bihorul, împărţit în bogaţi şi săraci
BIHOR - Împărţeala banilor pentru echilibrarea bugetelor locale naşte mai multe controverse în anul electoral. Fie şi datorită faptului că banii nu s-au mai împărţit în Bihor după formulă, Legea bugetului pe 2008 amendând prevederile anterioare

Fără formulă

În timp ce judeţele limitrofe BihoruluiSatu Mare, de exemplu – au preferat să meargă după criterii ce ţin de dezvoltarea regiunii, numărul populaţiei, suprafaţă, în Bihor Consiliul Judeţean a scos aceste criterii din ecuaţie. Marile controverse se poartă însă pe seama modului cum Guvernul a dirijat banii.

Legea administraţiei publice locale prevede ca la alocarea de fonduri în scopul „echilibrării bugetelor locale” să se ţină seama de numărul localităţilor dintr-un judeţ şi de cel al populaţiei din fiecare localitate, de nevoile comunităţii, de proiectele în derulare ori de cele încă nematerializate. 2.000 milioane de lei au fost la dispoziţia Guvernului la ultima echilibrare de buget. 700 milioane de lei a revenit direct consiliilor judeţene, iar diferenţa a fost dirijată spre localităţi.

UDMR, partea leului  

Varianta oficială după care se împart banii sunt proiectele. De această dată însă, împărţeala s-a făcut în grabă şi pentru „cheltuieli curente şi de capital”, nu pe destinaţie.

Chiar dacă Consiliul Judeţean Bihor nu mai are un preşedinte UDMR, localităţile cu populaţie majoritar maghiară şi-au luat şi de această dată partea leului. De pe podiumul fericiţilor beneficiari nu lipseşte „fieful lui Kiss”, comuna Paleu, localitate al cărui edil se plângea că are mari datorii angajate de fosta administraţie şi care nu pot fi onorate din actualul buget. Paleul, deşi e comună, a primit 1,1 milioane lei.

Primăria Salonta, condusă de primarul UDMR Torok Laszlo, a primit 2 milioane de lei. 1,7 milioane a primit Primăria Valea lui Mihai. 1,6 milioane au fost dirijaţi spre Primăria Săcueni. Comparabile ca dimensiuni, oraşele galbene din BihorBeius şi Alesd – au primit câte 1,5 milioane lei. Asta în timp ce Vaşcăul şi Şteiul, oraşe potocalii, au primit de zece ori mai puţin decât Salonta. Iar Nucetul a primit 250.000 lei. Banii sunt departe de a satisface necesităţile. „Primăria Vaşcău are datorii de 1,5 miliarde de lei numai la Drumuri Bihor, sunt datorii pentru salubrizare la Solceta şi Retim, 300 de milioane costă numai finanţarea proiectului «Incubator de afaceri», iar 100 de milioane datorăm Apelor Române. Am şi facturi mai mici de 50 de milioane pentru sistemul informatic şi multe altele”, spune primarul de Vaşcău, Florin Porje. La rândul său, primarul de Nucet nici nu poate visa la mai mult decât platasalariilor şi a curentului electric.

FACT BOX

Bani după culoare

Bihorul a avut de împărţit 43 milioane de lei. 18 din totalul de 91 localităţi din Bihor au primit zero lei. 16 din aceste localităţi au primari PDL, iar câte una PC şi PNG.

UDMR, 20 de primării – 20,4 milioane de lei, PNL, 27 de primării – 13,5 milioane de lei, PD-L, 15 primării – 5,3 milioane de lei, iar cele 13 primării PSD au primit 4 milioane de lei.

Veronica Bursasiu

Taguri: ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor