Bihorul, în coada judeţelor!

1Comentariu
Bihorul, în coada judeţelor!
ORADEA – Bihorul a ajuns în coada ţării. Pare că banii europeni nu prezintă interes pentru agricultorii bihoreni, însă acest lucru nu pare plauzibil deloc. Întâlnire cu APIA

Mult mai plauzibilă e însă următoarea situaţie: angajaţii Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), filiala Bihor, nu şi-au făcut destul de bine treaba.

Cert este că, doar cu o săptămână înainte de expirarea termenului-limită de depunere a cererilor pentru fonduri europene nerambursabile – 15 mai – numai pentru 62% din suprafaţa totală eligibilă din Bihor s-au depus cereri! Astfel, din suprafaţa totală, ce se ridică la 309.953 de hectare, doar pentru 192.418 ha s-au depus cereri, 211.459 ha pentru arabil vii şi livezi, 98.494 ha pentru pajişti naturale.

 

Ultimii!

Acest procent jenant plasează Bihorul printre ultimele judeţe din ţară, pe locul 39 din 42! „Conducerea APIA a motivat această situaţie prin numărul mare de cereri faţă de judeţele din sudul ţării, unde suprafeţele sunt mai compacte. Însă acest lucru nu constituie o scuză”, a arătat ieri subprefectul Traian Abrudan.

Abrudan a informat că, din cauza situaţiei îngrijorătoare, Prefectura Bihor a organizat pe 7 mai o întâlnire a instituţiilor abilitate în acest domeniu (APIA, Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă) cu primarii unde procentul de depunere este foarte scăzut.

„Au fost invitate 16 primării, dintre care şapte – Câmpani, Căpâlna, Diosig, Marghita, Şinteu, Suplacu de Barcău şi Pietroasa, pentru un număr mic de cereri depuse de micii fermieri şi 11 – Borş, Bulz, Cetariu, Girişu de Criş, Ineu, Suplacu de Barcău, Şoimi şi Tulca, pentru nedepunerea cererilor pentru păşunile aflate în proprietatea acestor primării”, a arătat Abrudan.

Cel care conduce Prefectura după plecarea lui Bolojan a dispus mobilizarea în teritoriu a angajaţilor APIA, OJCA şi DADR pentru a-i determina şi ajuta pe oameni să vină cu cererile pentru subvenţii europene. De asemenea, vor fi capacitate primăriile „leneşe” la întocmirea documentaţiilor.

Calin Corpas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor