Bihorul, la coada clasamentului în topul burselor școlare

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Bihorul, la coada clasamentului în topul burselor școlare
Realitatea crudă e scoasă la iveală de Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor.

Tema burselor acordate elevilor din Bihor revine pe tapet după ce Consiliul Judeţean al Elevilor a dat publicităţii o scrisoare deschisă prin care solicita ca finanțarea complementară a învățământului să fie tratată ca atare.

Elevii, prin vocea preşedintelui Titus Maghiar, pornesc de la premisa că educația și implicit beneficiarul direct al acesteia ar trebui să constituie o prioritate pentru conducătorii instituțiilor administrativ-teritoriale.

Având în vedere nevoia identificată în comunitatea noastră, cât și o bază legală, Consiliul Județean al Elevilor Bihor dorește să își exprime nemulțumirea privind situația acordării burselor școlare prevăzute în Legea 1/2011 din unitățile de învățământ din județul Bihor, județ care se află la urma clasamentului național din acest punct de vedere. Primarii Bihorului nu au în acest moment o radiografie exactă a efortului bugetar pe care trebuie să-l facă pentru a acorda burse copiilor.

Din punct de vedere legal, în conformitate cu Ordinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5.576/2011, bursele școlare invocate de Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor sunt de patru tipuri: burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social. Metodologia de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat prevede faptul că orice elev care a obținut media generală peste 8,50 și media la purtare 10 poate beneficia de bursă de merit, al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Consiliului Local.

Majoritatea primarilor spun că încearcă să aibă o situaţie exactă a bursierilor începând din acest an, iar ponderea acestora în buget nu poate fi anticipată deocamdată, deoarece bugetele sunt doar conturate, nu votate.

Primarul Beiuşului, Petru Mlendea, spune că doar dorinţa de a răsplăti performanţa unui olimpic internaţional l-a ajutat să descopere că există o obligativitate prin lege de a acorda burse elevilor, fapt pentru care a cerut o situaţie exactă tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu.

Aflat în drum spre Bucureşti, primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş, nu a putut oferi o situaţie exactă a burselor, însă convingerea domniei-sale este că bursele se acordă din fondurile pe care le solicită şcolile.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor