Bihorul, la limita legalităţii

Bihorul, la limita legalităţii
BIHOR - Monitorizarea alegerilor europarlamentare în judeţ, efectuată de reprezentanţii Fundaţiei Ruhama şi ai Asociaţiei Pro Democraţia (APD), a scos la iveală mici incidenţe electorale, dar şi nereguli organizatorice.

Deşi concluziile arată că în Bihor alegerile s-au desfăşurat „în limita legalităţii”, observatorii au avut de relatat şi cazuri mai nefericite. „La Ortiteag, un membru al secţiei de votare se oferea să însoţească persoanele vârstnice în cabina de vot, chiar de faţă cu echipa mobilă. Persoana în cauză a primit un avertisment verbal. Au existat greşeli la fiecare partid, în egală măsură, dar persoana în cauză era de la PSD. Tot aşa, la Lăzăreni, un membru al secţiei de votare a încercat să le indice alegătorilor partidul pe care să îl voteze. Persoana în cauză era din partea PNG”, exemplifică Alexandru Şimon, director APD.

Alte nereguli constatate, spre exemplu, în localităţile Biharia şi Sălard, au vizat afişarea materialelor de campanie electorală în preajma secţiilor de votare. Totodată, în majoritatea secţiilor de votare, nu au fost afişate prevederile legii privind votul multiplu. „Numai la Girişu Negru erau afişate. Acolo totul a fost făcut ca la carte. Preşedinţii celorlalte secţii de votare au spus că ei nu ştiau că treuiau să afişeze articolul 103 al legii. Dar femeia de la Giriş s-a scuzat şi ne-a spus că nu a putut frecventa cursul de instruire, însă că a citit cartea şi să a făcut ce scria”, precizează Şimon.

 

Efect benefic

Atât campania de stimulare a participării la vot desfăşurată vineri, cât şi selectarea a 16 monitori rromi pe teritoriul judeţului au avut efecte benefice asupra comunităţii de rromi, crede Marian Daragiu, preşedintele fundaţiei Ruhama. De altfel, conform declaraţiilor observatorilor rromi instruiţi de APD, la secţiile de votare s-au prezentat mai mulţi rromi. „La noi, la Salonta, au fost mai mulţi rromi la vot. Şi numărul voturilor anulate a fost mai mic. Acum trei ani, s-au anulat sute de voturi, acum doar cinci sau şase”, susţine unul din monitorii romi. Odată instruiţi, observatorii au semnalat orice nereguli constatate. „A venit o persoană care nu a fost pe listă şi nu au vrut s-o lase să voteze. Dar eu le-am arătat că legea îi dă voie să voteze”, susţine observatorul.

Preşedintele Ruhama speră ca aceşti oameni, instruiţi în cadrul acţiunii comune cu APD, să reprezinte pe viitor comunităţile de rromi. „E de dorit ca o parte din ei să reprezinte comunităţile de rromi într-o poziţie aleasă, crescând reprezentativitatea acestor comunităţi. În Bihor, sunt doar şase consilieri rromi. A fost un moment inedit pentru ei de a se implica în procesul de votare. Până acum erau doar votanţi, acum au avut ocazia să fie şi observatori”, conchide Daragiu.

 

Monica Mateiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase