Bihorul, membru plin în ARE

ORADEA – Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Gavrilă Ghilea, şi Mihai Dascălu, consilier la Direcţia Prognoze, Programe şi Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean, au revenit de la Palma de Mallorca, unde au participat, săptămâna trecută, la Adunarea Generală a Asociaţiei Regiunilor Europene.

Cu această ocazie, judeţul Bihor a devenit membru cu drepturi depline în cadrul organizaţiei paneuropene. În cadrul întâlnirii, desfăşurată în 9-10 noiembrie, s-au discutat probleme legate de globalizare şi de influenţa acesteia asupra ţărilor europene, de situaţia economică şi de problemele de mediu cu care se confruntă Europa în prezent. „Gândeşte global – activează regional. Demistificarea globalizării”, a fost motto-ul sub care s-a desfăşurat reuniunea din Palma de Mallorca.

Avantaje
Asociaţia Regiunilor Europene (ARE) cuprinde 140 de regiuni din 27 de ţări ale Europei, fie ele membre ale Uniunii Europene sau nu. Din ARE fac parte şi 22 de judeţe din România, printre care şi judeţul Bihor. Organizaţia are legături cu organismele UE, reprezentanţi ai ARE participând la şedinţele Parlamentului European. Principalele avantaje pe care le are judeţul din poziţia de membru al ARE sunt schimburile de experienţă între oamenii politici desfăşurate în cadrul unor şcoli de vară, posibilitatea funcţionarilor publici de a participa la stagii de pregătire, precum şi realizarea de legături economice cu celelalte regiuni membre.

Un alt avantaj îl reprezintă accesul la legislaţia comunitară de ultimă oră. „Din cele 140 de regiuni membre, avem de unde să luăm destule exemple şi experienţă pentru realizarea de proiecte în judeţul Bihor”, a declarat vicepreşedintele CJ, Gavrilă Ghilea. Pentru participarea la această asociaţie, Bihorul plăteşte anual o sumă de 5.500 de euro, reprezentând cotizaţia de membru.

Probleme similare
În cadrul întâlnirii a luat cuvântul şi guvernatorul Insulelor Baleare. Gavrilă Ghilea a relatat că aceste insule, aflate sub jurisdicţia Spaniei, se confruntau acum 40 de ani cu probleme economice similare celor de acum, din România. Majoritatea tinerilor din regiune plecau să lucreze în Statele Unite sau în alte state dezvoltate în lipsa locurilor de muncă bine plătite. „Insulele Baleare au ajuns însă în prezent în situaţia în care tineri din întreaga lume vin aici în căutarea unei vieţi mai bune”, a arătat Ghilea.

Vin în Bihor
În luna ianuarie a anului 2007, Oradea va fi gazda unei întruniri a regiunilor membre ARE, în cadrul căreia se vor discuta în principal probleme legate de dezvoltarea turismului şi de promovarea potenţialului turistic pe care îl are judeţul nostru.

Sergiu Briceag0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase