Bihorul, pe contrasens cu salariul naţional

De Dan Birta
3Comentarii
Bihorul, pe contrasens cu salariul naţional
Salariul mediu în judeţul Bihor a fost în creştere în februarie, în timp ce media naţională a fost în scădere.

Încet, încet, bihorenii scapă de eticheta de judeţ codaş în ceea ce priveşte câştigurile salariale. Dovada reiese din statisticile prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Bihor. În timp ce salariul mediu brut pe ţară a fost în scădere în luna februarie 2017 faţă de luna ianuarie, media salariului mediu brut şi net în Bihor a fost în creştere.

La 2.521 de lei/persoană a ajuns câştigul salarial mediu brut în judeţul Bihor în luna februarie 2017. Potrivit datelor DJS Bihor, salariul mediu brut în judeţ a crescut cu 2,19% faţă de luna precedentă. Câştiguri salariale medii brute peste media judeţului au realizat salariaţii din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură (2.563 lei) şi salariaţii din servicii (2.640 lei). Câştiguri salariale medii brute sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (2.380 lei).

Câştigul salarial mediu net a crescut şi el în luna februarie 2017 faţă de luna precedentă cu 2,09%, până la 1.810 lei/persoană. Salarii peste media înregistrată în judeţ au obţinut angajaţii din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură (1.842 lei) şi salariaţii din servicii (1.890 lei). Salarii medii nete sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (1.715 lei).

La nivel naţional, potrivit informaţiilor INS, salariul mediu nominal brut în februarie 2017 a fost de 3.108 lei, cu 1,9% mai mic decât în ianuarie, iar salariul mediu nominal net de 2.236 de lei, în scădere cu 64 de lei faţă de luna precedentă.

Bihorul urcă în top

Urcarea judeţului Bihor în topul salariilor este evidenţiată şi de analizeeconomice.ro. Astfel, în decembrie 2015, salariul mediu nominal net în Bihor era de 1.515 lei, judeţul plasându-se pe locul şase din coadă în topul naţional al salariilor medii nete. În decembrie 2016, Bihorul a urcat pe locul 12 din coadă în acelaşi top, cu un salariu mediu net de 1.753 de lei.

În top la angajaţi

Bihorul este în top şi la creşterea numărului de angajaţi. Potrivit analizeeconomice.ro, la sfârşitul anului 2016 în judeţul Bihor erau înregistraţi 167.573 de salariaţi, cifră cu care Bihorul se plasează pe locul şapte pe ţară.

Şi numărul angajaţilor este în creştere, în timp ce numărul şomerilor scade de la lună la lună. DJS Bihor arată în ultimele date că efectivul de salariaţi, la nivelul judeţului Bihor, la sfârşitul lunii februarie 2017 a fost de 169.990 persoane, în creştere cu 612 salariaţi faţă de efectivul înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie 2017.

Numărul şomerilor în evidenţele AJOFM Bihor la data de 28.02.2017 a fost de 8.427 persoane, în scădere cu 448 persoane faţă de luna ianuarie 2017. Pe sexe, din totalul şomerilor înregistraţi, 5.102 erau de sex masculin şi 3.325 de sex feminin. Faţă de luna ianuarie 2017, numărul şomerilor de sex masculin a scăzut cu 243 persoane, iar numărul şomerilor de sex feminin a scăzut cu 205 persoane. Rata şomajului la 28.02.2017 a fost de 3,1%. Pe sexe, rata şomajului a fost de 3,5% la persoanele de sex masculin şi 2,6% la persoanele de sex feminin.

Trend pozitiv

Reprezentanţii firmelor de recurtare au observat tendinţa de creştere a salariilor şi a numărului de angajaţi din Bihor. „Există în ultima vreme un trend de creştere a salariilor din judeţ. Dar şi a numărului de angajaţi. Au fost foarte multe angajări în ultima perioadă. Firmele au început să crească salariile, pentru că vor să-şi păstreze oamenii buni”, a observat Luminiţa Popa, director general Corporative Consulting.

Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, este de părere că tendinţa de creştere a salariilor din judeţ este efectul normal a ceea ce se întâmplă pe piaţa forţei de muncă din judeţ. „Creşterea salariilor din Bihor este efectul direct al faptului că firmele au nevoie de forţă de muncă. Angajatorii au început să supraliciteze salariile pentru a nu-şi pierde angajaţii şi pentru a atrage noi salariaţi”, este de părere şeful AJOFM Bihor.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor