Bihorul, peste media pe ţară la ECDL

Conform datelor oferite de Serviciul de Prognoze, programe, dezvoltare regionalã si integrare europeanã, din cadrul Consiliului Judetean, 20 % dintre functionarii publici din judet au trecut examenul în fata calculatorului. Urmeazã sã o dovedeascã în fata oamenilor.

Prin hotãrârea Guvernului, functionarii publici trebuie sã fie posesori ai permis european de conducere a calculatorului. 140 de persoane, din 70 de primãrii din judet, au absolvit cursurile de formare în utilizarea calculatorului si în gestiunea fondurilor locale. Managerul de proiect, Dan Poienar, spune cã „20% din personalul primãriilor bihorene sunt certificati standard pentru calificarea de bazã în utilizarea calculatorului, certificare unanim acceptatã de tãrile Uniunii Europene”.

Peste media pe tarã

Banii pentru cursuri vin din Programul Phare 2002, componenta Fondul de modernizare pentru dezvoltarea administratiei la nivel local. Proiectul de specializare a personalului din primãrii, noi instrumente, proceduri si mecanisme de gestionare a fondurilor locale a fost initiat de Consiliul Judetean. Scopul urmãrit este acela de a creste capacitatea administratiei publice bihorene de gestionare a fondurilor locale, dar si atragerea de noi fonduri, disponibile prin programe europene. Dan Poienar sustine cã rezultatele proiectului au si valente cantitative.

„Procentul de promovabilitate ECDL Start este foarte bun, cu aproximativ 10 procente peste media pe tarã. Astfel, în prima serie, promovabilitatea a fost de 97,89%, iar în seria a doua au promovat 94,57% dintre cursanti. de asemenea, 25 dintre absolventii cursului de gestiune a fondurilor locale au certificat recunoscut la nivel national”, spune Dan Poienar.

Scolarizare de 200.000 euro

În perioada 2004-2006, în scopul familiarizãrii functionarilor publici din primãrii cu calculatorul s-au cheltuit 194.940 euro10% din sumã reprezintã contributia consiliilor locale, restul banilor provin din finatare externã. Principalii beneficiari ai fondurilor au fost angajatii Primãriei Oradea, cu trei proiecte în valoare de 70.000 euro, urmati de cei din Stei, cu 20.000 euro, din Budureasa, în parteneriat cu Curãtele si drãgãnesti, cu un proiect de 15.820 euro.

Au mai beneficiat de proiecte de peste 10.000 euro angajatii primãriilor din Pietroasa, în parteneriat cu Buntesti si lazuri de Beius, din Popesti, în parteneriat cu Tãuteu si Sinteu, Auseu, în parteneriat cu Borod si Lugasu de Jos.

Bursasiu Veronica
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !