Bihorul se vrea Lombardia de România!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
9Comentarii
Pasztor, ambasadorul Bologan, consilierul regional Tizzoni şi consulul Georgescu
Pasztor, ambasadorul Bologan, consilierul regional Tizzoni şi consulul Georgescu
Se fac paşi spre un parteneriat între judeţul Bihor şi regiunea Lombardia, printr-o campanie de atragere a investiţiilor italiene.

O dată cu zborurile low-cost Milano – Oradea, aduse de Ryanair, judeţul Bihor devine şi mai interesant pentru potenţialii investitori italieni. Preşedintele CJ Bihor speculează momentul, pentru a popula parcurile industriale pe care Consiliul Judeţean le are în plan. În cadrul unei Seri Bihorene, Pasztor Sandor le-a vorbit marţi oamenilor de afaceri italieni, la Palatul Pirelli din Milano – sediul Regiunii Lombardia.

3sala-lombardia Bihorul s-a promovat turistico-economic în palatul regiunii Lombardia ©

În cuvântarea sa, Pasztor le-a transmis lombarzilor facilităţile pe care le oferă judeţul şi oportunitatea înfiinţării de afaceri în viitoarele parcuri industriale de la Tileagd, Săcueni şi Beiuş. Preşedintele CJ Bihor a subliniat faptul că în Bihor se găseşte o mână de lucru ieftină, că există deja zboruri low-cost dinspre Italia spre Bihor, dar şi că Oradea va fi conectată la Europa prin autostradă, prin Ungaria, peste doi – trei ani. Cele expuse au fost de natură să-l cointereseze pe alesul regional Marco Tizzoni – gazda evenimentului – cel care i-a propus deja lui Pasztor să pună bazele unui parteneriat concret între Lombardia şi Bihor.

Preşedintele CJ Bihor vrea să profite de zborurile Milano (Bergamo) – Oradea pentru a aduce investiţii italiene în Bihor.

Evenimentul a fost facilitat de ambasadorul României în Italia, de consulul general de la Milano şi găzduit de aleşi ai regiunii Lombardia – de departe cea mai industrializată regiune a Italiei şi unul dintre motoarele economice ale Europei.

Pasztor Sandor şi-ar dori ca într-un viitor nu foarte îndepărtat judeţul Bihor să devină pentru România ceea ce înseamnă regiunea Lombardia pentru Italia. Milano şi Lombardia sunt unul dintre cele patru mari motoare economice ale Europei, iar Consiliul Judeţean speră că Bihorul va putea profita de puterea economică a lombarzilor, pentru a-şi popula parcurile industriale din judeţ. Preşedintele Pasztor le-a prezentat italienilor proiectele de parcuri industriale din judeţ, iar demersul a fost apreciat de gazdele italiene, într-o sală unde fuseseră invitaţi oameni de afaceri lombarzi. Marco Tizzoni, consilier regional al Lombardiei şi gazdă a evenimentului intitulat generic „Seara Bihoreană” a avansat ideea unui protocol oficial la nivel de autorităţi, între Judeţul Bihor şi Regiunea Lombardia, care să paveze calea investiţiilor majore lombarde în Bihor. Mai cu seamă că, în afară de industria uşoară, azi, afacerile italiene din Bihor sunt în cea mai mare parte de natură pur comercială. De altfel, Tizzoni a dat exemplul unui asemenea parteneriat semnat recent între Lombardia şi Novosibirsk din Rusia, în ciuda sancţiunilor economice euro-americane.

Despre parcurile din judeţ

Parcul Industrial de la Tileagd, singurul ce deţine această titulatură recunoscută, a fost prezentat de Pasztor ca cel mai apropiat de Oradea şi de Aeroportul Internaţional Oradea (29 km), fiind amplasat pe E60. Pentru Tileagd, autoritatea judeţeană le propune italienilor investiţii în domeniul producerii materialelor de construcţii, în industria prelucrării lemnului şi în industria electronică şi de automotive. Parcul industrial de la Săcueni a fost prezentat ca fiind într-o zonă la limita puterii de atragere a Oradiei către forţa de muncă navetistă din zonă, pentru parcurile industriale din municipiu (47 km). Pentru Săcueni sunt prezentate oportunităţi precum industria alimentară, industria uşoară (încălţăminte – ex.) şi industria electronică şi de automotive. În fine, pentru Beiuş se propune industria pentru prelucrarea lemnului, industria alimentară şi industria electronică şi de automotive.

Mâna de lucru ieftină

Pasztor a insistat pe aspectul mâinii de lucru ieftine din Bihor, fie şi într-o comparaţie cu alte zone din România. Şi, chiar dacă şomajul este unul dintre cele mai reduse din România, acesta rămâne unul considerabil mai mare în mediul rural, decât în cel urban. De aici, noi oportunităţi pentru forţă de muncă ieftină şi cu posibilităţi de formare profesională, în mediul rural. Şeful de cabinet Kralik Lorand le-a prezentat italienilor situaţia economică a Bihorului, cu date concrete, insistând, la rându-i, asupra forţei de muncă, dar şi a proximităţii autostrăzii maghiare ce merge spre UE şi cu care se aşteaptă ca Bihorul să se conecteze, în doi – trei ani. Norbert Banto a prezentat Bihorul turistic. Oradea, Băile Felix, Munţii Apuseni, Defileul Crişului, Parcul Natural Cefa şi văile Barcăului şi Ierului au fost evidenţiate ca zonele de interes turistic major pentru Bihor.

Fiind o Seară bihoreană, evenimentul găzduit de Palatul Pirelli al Regiunii Lombardia s-a încheiat cu bucate şi licori româneşte, cu specific bihorean.

Şi la Trento/Sudtirol

De asemenea, preşedintele Pasztor s-a deplasat în aceste zile şi în regiunea Trentino/Tirolul de Sud ce se bucură de un statut special în Italia şi cu care judeţul nostru are legături mai vechi. Cei din nord-estul Italiei sunt invitaţi să amenajeze o expoziţie permanentă o dată cu redeschiderea Muzeului Ţării Crişurilor, în luna mai.

BH la BIT Milano

Seara bihoreană cu profil economico-diplomatic de la Palatul Regiunii Lombardia a avut loc în contextul Bursei Internaţionale de Turism (BIT) de la Milano, eveniment major unde prezenţa Judeţului Bihor şi a Municipiului Oradea au fost remarcabile, în cadrul standului României. Vom reveni.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor