Bijuteriile verificate de CJPC

1Comentariu
Bijuteriile verificate de CJPC
Aproape două kilograme de bijuterii au fost retrase temporar de la comercializare de comirasii CJPC.

Protectorii consumatorilor au efectuat de curând un control care a avut în vedere respectarea prevederilor legale la comercializarea bijuteriilor din metale preţioase şi pietre preţioase, inclusiv mărţişoare.

Au fost verificaţi 12 operatori economici din judeţ. Abaterile nu au contenit să apară. Din cele 4,36 de kilograme de bijuterii care au făcut obiectul controlului în valoare de 112.570 lei, 1,81 de kg prezentau abateri de la legislaţia în vigoare. „Bijuteriile care prezentau abateri au fost oprite temporar de la comercializare. Totodată, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 19.000 lei”, a precizat directorul coordonator adjunct al CJPC Bihor, Valeriu Cojocariu.

Abateri constatate

Printre cele mai frecvente abateri constatate se numără desfăşurarea activităţii fără autorizaţie sau cu autorizaţia nevizată, dar şi vânzarea bijuteriilor marcate greşit sau nemarcate, fie bijuteriile nu erau marcate cu marca de garanţie proprie sau cu marca de certificare, fie marca aplicată era ilizibilă sau incompletă. S-a mai constatat lipsa afişării în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului, lipsa afişării preţurilor şi tarifelor în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, dar şi abateri privind informarea consumatorilor, respectiv neafişarea plachetei cu numărul Info Consumator 0800 080 999.

Sfaturi

Protectorii consumatorilor sfătuiesc consumatorii să nu achiziţionaţi bunuri din metale preţioase şi cu pietre preţioase de la persoane neautorizate. Bijuteriile trebuie să aibă aplicate marca de titlu şi marca de garanţie proprie,marca de certificare. Astfel, marca de titlu, semn convenţional, diferit în funcţie de conţinutul de metal preţios, exprimat în miimi, potrivit titlurilor legale din România, pentru aur: 375, 500, 585, 750, 833, 900, 916 şi aur fin 999, pentru argint: 750, 800, 875, 916, 925 şi argint fin 999. Pentru platină 950 iar pentru pentru paladiu 950. Evitaţi cumpărarea de bunuri din metale preţioase sau cu pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi. Pentru orice nelămurire sau suspiciune legată de produsul cumpărat vă puteţi adresa în vederea analizei de către specialiştii CJPC a obiectelor şi bijuteriilor din metal preţios.

Simona Albinaru1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor