Bilanturi contabile ca in UE

Bilanturi contabile ca in UE
Începând cu acest an, bilanturile contabile nu vor mai fi preluate de cãtre Directia Generalã a Finantelor Publice (DGFP) Bihor dacã nu sunt semnate în clar.

Acest lucru si altele legate de noile reguli de contabilitate au fost discutate în conferinta de presã organizatã ieri de Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati (CECCAR), filiala Bihor. Au fost prezenti, alãturi de Ioan Chindlea si Leonica Bochis – presedintele, respectiv directorul CECCAR Bihor, Smaranda Scridon – directorul executiv al Finantelor bihorene, Fandly Marius – director executiv adjunct si Ana Lãcãtus – de la Patronatul din Industrie Servicii si Comert (PISC).

Disciplina financiarã

Scopul declarat al întâlnirii a fost aducerea la numitor comun a reglementãrilor contabile din Uniunea Europeanã cu cele autohtone si disciplina financiarã. „Vrem ca odatã cu intrarea în UE sã nu existe nici o deosebire între contabilitatea aplicatã la noi si cea aplicatã în UE”, a subliniat Leonica Bochis. O primã mãsurã, potrivit celor prezenti, ar fi conducerea contabilitãtii de cãtre persoane autorizate în acest sens conform legii.

„Legislatia este în schimbare. Patronii trebuie sã învete cã nu mai pot face totul. A sosit momentul ca ei sã-si ia o persoanã autorizatã pe care sã o poatã trage la rãspundere”, este de pãrere Smaranda Scridon. „Bilantul contabil nu este o jucãrie. Fiecare trebuie sã fie constient de importanta muncii celuilalt. A sosit timpul sã ne disciplinãm si sã ne împãrtim munca”, a adãugat Scridon.

CECCAR Bihor are în prezent 1.758 de membri autorizati, 518 dintre acestia fiind experti contabili, 133 contabili cu studii superioare si 130 contabili cu studii medii.

Semnãturã descifrabilã

Anul trecut, din totalul bilanturilor contabile depuse, 20% au fost cu greseli mai mari sau mai mici. Pentru a nu se mai repeta acest lucru si anul acesta DGFP Bihor va trece la mãsuri dure. „Nu vom prelua bilanturile dacã cel care l-a întocmit nu si-a trecut numele în clar, plus stampila. Alãturi trebuie trecut si numele, tot în clar, al administratorului firmei.

Amenzile pentru întocmirea eronatã a bilanturilor contabile este de la 3 la 40 de milioane de lei”, a declarat Fandly Marius. Ana Lãcãtus, reprezentanta patronilor, a arãtat cã „nu vrem sã ne oblige altii sã intrãm în legalitate atâta timp cât putem si noi sã o facem”.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !