Bilete de tratament gratuite

Mai multe categorii de asiguraţi beneficiari ai unor legi speciale pot primi bilete de tratament gratuite.

Potrivit unor legi speciale, mai multe categorii de contribuabili beneficiază de bilete de tratament gratuite prin Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale. „Procentual, 10% din biletele de tratament pe care le primim sunt destinate persoanelor beneficiarea ale unor legi speciale”, a precizat Lentin Ţîrle, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Începând cu acest an, biletele de tratament nu se vor mai acorda în funcţie de data depunerii cererii. „Din acest an, biletele de tratament se acordă după criterii bine definite prin Ordinul preşedintelui CNPAS nr. 136/23.12.2009, care au în vedere categoria pensiei, cuantumul pensiei, perioada sejurului şi faptul dacă beneficiarul a mai primit bilet de tratament în ultimii doi ani”, ne-a declarat Leontin Tîrle.

Beneficiari

Biletele de tratament gratuite sunt destinate mai multor beneficiari. „O categorie de beneficiari a acestor bilete sunt pensionarii de invaliditate, în conformitate cu prevederile programului individual de recuperare, întocmit de către medicul expert al asigurărilor sociale”, a explicat directorul CJP Bihor.

Persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, (persoanele persecutate politic, deportaţii, prizonierii de război), precum şi luptătorii în rezistenţa anticomunistă conform OUG 214/1999 pot primi, de asemenea bilete de tratament gratuite.

O altă categorie de beneficiari de bilete de tratament gratuite sunt persecutaţii din motive etnice, conform OG 105/1999, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Legea nr.189/2000. Veteranii, invalizii şi văduvele de război pot beneficia şi ei de bilete de tratament gratuite.

„Asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea în locurile de muncă care au condiţii speciale: cercetarea, explorarea, exploatarea sau prelucrarea materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii beneficiază de asemenea de bilete de tratament gratuit”, a subliniat Leontin Ţîrle.
Persoanele cu handicap, precum şi cele care efectuează cure balneoclimaterice în urma unor accidente de muncă sau boli profesionale beneficiază şi ele de bilete gratuite.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !