Bill Gates de Bihor

Bill Gates de Bihor
Nicolae Jiga, cel de-al doilea Mecena de Bihor după Emanuil Gojdu, a fost comemorat la Tinca. Video  

„Dascălii îşi cinstesc patronul – Nicolae Jiga”, susţinută de iniţiatorul acţiunii, Voicu David, „Cărţi româneşti păstrate la Tinca”, autor Constantin Mălinaş, „Promovarea limbii române în reviste din lume”, lucrare  a scriitorului George Roca, au fost câteva dintre temele dezbătute cu prilejul comemorării lui Nicolae Jiga, patronul spiritual al Liceului Teoretic din Tinca.

Aşa cum spunea moderatorul  evenimentului, universitarul Dan Popescu, Nicolae Juga a fost un fel de Bill Gates al vremurilor sale, deoarece asemenea acestuia, Mecena de Bihor şi-a dorit ca de roadele muncii sale să beneficieze nu doar copiii săi, ci şi alte generaţii de învăţăcei pe care i-a văzut tot ca şi pe copii săi. „Filantropismul  său este cu atât mai valoros şi demn de apreciat, cu cât- în loc să-şi lase averea celor trei copii- a destinat-o în cea mai mare parte întemeierii fundaţiei în care să crească« oameni de omenie, români adevăraţi şi creştini adevăraţi», care să devină apostoli ai satelor româneşti din Bihor şi din alte părţi, luptători  pentru drepturile poporului romn”, susţine biograful lui Nicolae Jiga.

Evenimentul a fost găzduit de centrul de documentare al liceului. Istoricul şcolii a fost prezentat de directorul Viorica Ana Madear, iar evocarea personalităţii lui Nicolae Jiga a fost realizată de profesorul Dorel Leucea.

Omul faptelor

Dacă Emanuil Gojdu este mereu evocat, Nicolae Jiga riscă să fie uitat în negura vremii. Jiga a fost prin excelenţă omul faptei fiind tributar mesajului biblic :„ credinţa fără fapte este moartă”. De condiţie modestă, Nicolae Jiga a ajuns în ajuns în timp, în protipendada oraşului, a fost unul dintre cei mai respectaţi negustori, a fost director peste şcolile ortodoxe şi şcoala din satul natal, Sânnicolau Român, jude secund al Oradei, deputat orăşenesc, primepitrop la Biserica cu lună, unde a realizat renovarea şi aurirea turnului. De roadele muncii sale, prin fundaţia sa filantropică, au beneficiat 58 de generaţii.

„Numele său nu a rămas scris pe tratate ştiinţifice, dar a rămas scris pe aşezăminte înfiinţate de el pentru binele şi luminarea neamului său şi a bisericii sale strămoşeşti”, se arată în biografia lui Nicolae Jiga.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !