Birocraţia, instabilitatea şi controalele scad numărul firmelor din România

De Dan Birta
Birocraţia, instabilitatea şi controalele scad numărul firmelor din România
Numărul firmelor înregistrate în luna ianuarie 2017 a scăzut cu 33,94% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.

Instabilitatea şi lipsa de predictibilitate, birocraţia şi lipsa prevenţiei în activităţile de control. Acestea sunt principalele cauze care au dus la scăderea numărului de firme înregistrate în România, potrivit lui Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Scădere cu 34%

Potrivit datelor publicate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului, în luna ianuarie 2017 s-a înregistrat cel mai mic număr de înmatriculări de persoane fizice și juridice (5.475), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016 (8.288). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, în luna ianuarie 2017, numărul înregistrărilor de persoane fizice și juridice a scăzut cu aproape 34% (33,94%). În topul judeţelor cu cele mai mari scăderi la numărul firmelor înmatriculate se află: Vrancea (-56,19%), Caraș-Severin (-47,67%), Ialomița (-46,46%). „Singurul județ care a înregistrat o dinamică pozitivă a fost Tulcea, cu o valoare de 4,69%, datorată, în opinia noastră, de punerea în practică a singurului instrument financiar Investiții Teritorial Integrate (ITI) din România, în valoare de peste 1,1 miliarde de euro”, a explicat Florin Jianu. Primele trei domenii de activitate cele mai afectate sunt reprezentate de intermedieri financiare și asigurări (-86,52%), administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public (-71,43%), respectiv sănătate și asistență socială (-57,38%).

De asemenea, o scădere îngrijorătoare se constată și în domeniul IT (-36,76%).

„Consider că sunt trei cauze principale care au dus la scăderea drastică a numărului de firme înregistrate la începutul acestui an. Prima este reprezentată de instabilitatea și lipsa predictibilității în societate, fapt ce a determinat ca mediul de afaceri să reacționeze rapid și să devină vulnerabil. În egală măsură, consider că birocrația (de exemplu, efectele formularului 088) și lipsa prevenției în activitățile de control ale instituțiilor statului reprezintă un alt obstacol important în stimularea înființării de noi firme. Nu în ultimul rând, slaba accesibilitate a fondurilor naționale și neaccesarea fondurilor europene au contribuit considerabil la scăderea atractivității înființării unei firme. Lipsa susținerii antreprenoriatului este adevărata dramă a societății românești, dramă pe care reprezentanții autorităților trebuie să o conștientizeze, pentru a veni cu măsuri adecvate de încurajare a înființării de noi firme și extindere a dezvoltării celor deja existente”, a precizat Florin Jianu.

În Bihor

Şi în judeţul Bihor numărul firmelor înmatriculate în luna ianuarie 2017 a scăzut cu 35,27% faţă de luna similară de anul trecut, de la 292 la 189.

În anul 2016 au fost înmatriculate în judeţ 3.784 de firme, în scădere cu 7,9% comparativ cu anul 2015, când au fost înmatriculate 4.112 firme.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !