Birourile vamale rămân goale

4Comentarii
Birourile vamale rămân goale
ORADEA – Clădirile noi ale birourilor vamale din Bihor şi Satu Mare vor rămâne o perioadă goale. Potrivit legii, clădirile intră în administrarea Poliţiei de Frontieră, care însă nu are la ce să le folosească şi, prin urmare, vor intra în conservare.

Totodată, şi situaţia lucrătorilor vamali din aceste birouri rămâne incertă.
De la 1 ianuarie, Direcţia Regională Vamală Cluj va funcţiona după noua organigramă. Însă sediul DRV Cluj rămâne la Oradea, după ce s-au investit circa două milioane de dolari, în ultimii ani, în clădirea de pe strada Armatei Române. Însă birourile vamale de la graniţa cu Ungaria vor fi desfiinţate, după ce s-a investit în ele foarte mult.

Clădiri noi
Borsul a fost dat în folosinţă în ’95, Salonta în ’96 (inclusiv cu un drum de acces spre vamă), Petea în ’99, Urziceni în 2004, iar Sacueniul a fost dat în folosinţă în 2005. Doar la Valea lui Mihai este o clădire mai veche, şi în care nu s-a investit, iar la Episcopia Bihor lucrătorii vamali şi-au desfăşurat activitatea într-o incintă primită de la CFR”, declară directorul Regionale Vamale, Călin Vesa, fără a putea estima costul investiţiilor făcute de Autoritatea Vamală în birourile vamale care acum se închid. „Este imposibil acum să spun cât s-a investit, însă este vorba de mulţi bani. Cum nu toate au fost făcute în ultimii ani, dacă am indexa sumele sigur ar ieşi foarte mult”, admite Vesa.

Reprezentanţii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea spun că vor prelua toate activele şi pasivele care au aparţinut Regionalei Vamale, fără să ştie însă ce vor face cu ele. „În câteva încăperi probabil că se vor muta lucrătorii noştri. De exemplu, în Bors se va muta Sectorul Poliţiei de Frontieră Oradea şi Punctul Borş, ca să fie concentrate într-un singur loc. Restul însă vor intra în conservare. Nu avem atâta personal pentru a umple toate spaţiile rămase libere. Nu ştim care este soluţia de viitor”, declară subcomisarul Mircea Chiorean, purtătorul de cuvânt al DPF Oradea.

Nesiguranţă alimentară
De la 1 ianuarie vor elibera spaţiile din vămi şi inspectorii sanitari care asigurau controlul transporturilor alimentare. Până la reorganizarea serviciului, nu este clar cine va asigura controalele pentru siguranţa alimentului la importuri.

Vameşi „puşi pe jar”
În ce priveşte soarta angajaţilor din birourile vamale pe cale de desfiinţare, ei ar putea fi reangajaţi în vămile de interior, la viitorul birou vamal de la Aeroportul Oradea sau în noul Serviciu de Supraveghere Produse Accizate şi Tranzite. Miercurea trecută s-a organizat deja un concurs pentru 250 de posturi vacante, participând toţi angajaţii direcţiei, inclusiv conducerea.

„S-au scos la concurs toate posturile. În funcţie de grad, fiecare a concurat pe postul dorit. Cei care nu şi-au pierdut locurile la reorganizare au dat concurs pentru reconfirmarea pe funcţie. Cei fără nici un contracandidat au rămas pe funcţie, iar unde a fost concurenţă posturile se vor ocupa în funcţie de rezultatele examenului”, declară inspectorul principal Păstorel Ţarălungă, purtătorul de cuvânt al DRV Oradea.

Până acum, cele mai căutate posturi rămân tot cele din cadrul judeţelor din vestul ţării. Foarte puţini vameşi rămaşi fără locuri de muncă s-au înscris pe locurile scoase la concurs pentru frontiera de est. „Acum, în prima fază, s-au înscris câţiva şi pentru locurile de acolo, însă foarte puţini”, precizează directorul DRV Oradea, Călin Vesa.
Noua Direcţie Vamală va avea în subordine, din 2007, şase judeţe: Cluj, Bistriţa, Sălaj, Bihor, Satu Mare şi Maramureş.

Georgiana Anghel4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor