Biserică de 100 de ani

Biserică de 100 de ani
LUNCA - Biserica din Lunca a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi şi invitaţi care au participat la sfinţirea lăcaşului construit în urmă cu un an. 39 de preoţi, în frunte cu Episcopul Sofronie Drincec, protopopul de Beiuş Ioan-Nat Balint şi preotul paroh Antim Purle au săvârşit ceremonia religioasă.

„Cărţile de cult consemnează existenţa primei biserici la Lunca în anul 1750, amplasată la aproximativ 50 de metri de actuala biserică. La 1820 s-au făcut primele reparaţii, iar la 1908 a fost construită această biserică. De-a lungul celor 100 de ani, cu strădania preoţilor şi a credincioşilor, biserica a suferit multe reparaţii.

Cea mai recentă este cea pe care tocmai am încheiat-o. Unul dintre preoţii care au pus mult suflet în acest lăcaş a fost fostul protopop al Beiusului, fiu al satului, Gavril Popa, împreună cu domnul profesor Avrămuţ Popa”, a spus preotul paroh Antim Purle.

Fii de seamă

Lunca a dat Bihorului şi lumii figuri reprezentative. Actualul consul general al României la Szeged, Constantin Aron, s-a născut la Lunca şi a ţinut să fie prezent la sfinţirea bisericii cu hramul Sfinţilor Mihail şi Gavriil. Consilier economic în Italia, fostul protopop al Beiusului, Gavril Popa, a surprins plăcut prin prezenţa sa la ceremonie. Şi pentru ca bucuria preotului Antim Purle să fie completă, fiica sa, stabilită în America, a venit acasă special pentru acest eveniment.

Prin adopţie fiu al locului, fostul director al Maternităţii Oradea, doctorul Gheorghe Mureşan, a fost prezent la slujbă. Nu au lipsit reprezentanţii administraţiei locale şi principalii actori ai vieţii politice din PD şi PNL.

Veronica Bursasiu

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !