Blaga, ministru al locuinţelor

5Comentarii
Blaga, ministru al locuinţelor
Vasile Blaga s-a prezentat sâmbătă în faţa comisiilor reunite pentru administraţie şi economie, industrii şi servicii ale Parlamentului, pentru a-şi prezenta proiectele în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Blaga a făcut o prezentare mai amplă a proiectelor din ministerul său decât cea din programul de guvernare al coaliţiei PD-L – PSD.
C.V. Vasile Blaga

Blaga a vorbit în termeni pozitivi despre moştenirea primită de la fostul ministru UDMR, Laszlo Borbely, cu care a lucrat în ultima perioadă, şi a precizat că deţine un raport privind proiectele derulate de Minister în ultima perioadă. Blaga a mai câştigat simpatia UDMR, declarându-se un adept al „descentralizării totale”. În acest sens, ministrul bihorean a dezvăluit că a avut „meciuri” cu preşedinţi de Consilii Judeţene care voiau descentralizare, dar „numai până la ei”, şi a explicat că puterea de decizie trebuie să ajungă în primul rând la primării, la cei aleşi de cetăţeni, fără discriminare etnică. Blaga a susţinut promovarea parteneriatelor public-private pentru înlăturarea decalajelor dintre regiuni. „Ne este jenă să spunem că anumite comunităţi sunt foarte sărace, că nu au capacitate administrativă”, a continuat viitorul ministru.

El a arătat că România a mărit numărul de unităţi teritorial-administrative, deşi alte ţări europene, precum Danemarca, le-a redus.

Blaga a vorbit şi despre absorbţia fondurilor comunitare şi nevoia stimulării unui parteneriat public-privat în acest sens, despre dezvoltarea infrastructurii de bază pentru a creşte calitatea vieţii şi pârghiile de care dispune pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele propuse.

Ministrul desemnat a precizat că va folosi fondurile atrase prin Programul Operaţional Regional (POR) şi cele transfrontaliere „pentru dezvoltarea armonioasă a regiunilor României”. Blaga a mai apreciat că numărul mare de proiecte depuse prin POR nu sunt echilibrate pe axele de dezvoltare ale programului, şi a exemplificat cu Axa 2, unde valoarea proiectelor este dublă faţă de fondurile alocate. Ca soluţie, Blaga a declarat că-şi doreşte

discuţii cu Comisia Europeană pentru a trece fondurile de la o axă la alta.

Reabilitare termică

În schimb, Blaga a mărturisit că nu vrea să schimbe ordonanţele date de Guvernul Tăriceanu privind planurile generale de urbanism, deşi ordonanţa despre spaţiul verde este „prea excesivă” şi a arătat că Guvernul ar trebui să contribuie cu 50% din banii necesari izolării termice a locuinţelor.

Pe de altă parte, ministrul desemnat a apreciat că programele derulate de Ministerul Dezvoltării, care vizează extinderea fondului locativ şi îmbunătăţirea infrastructurii în mediul rural şi urban, sunt în număr prea mare. „Nu e bine să fie mai multe programe cu aceeaşi temă”, a spus Blaga, adăugând că un număr mai redus ar permite utilizarea mai eficientă a fondurilor.

În afara câtorva ironii venite din partea liberalilor, Blaga a părut a fi cel mai agreat ministru audiat de comisiile economice şi de administraţie. Astfel, Blaga a primit sâmbătă aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 46 de voturi „pentru” şi doar patru „împotrivă”.

Social-democratul Iulian Iancu a ţinut să-i spună lui Blaga că va fi ministrul „cel mai iubit şi cel mai solicitat de parlamentari”, deoarece în atribuţiile ministerului său intră o serie de proiecte susţinute de fiecare candidat în faţa alegătorilor, în campanie.

 

Cristian Horgos5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor