Blazonul principelui Bethlen pe Cetatea Oradea

Blazonul principelui Bethlen pe Cetatea Oradea
„Rolul patrimoniului în viaţa comunităţii locale” a fost tema Zilelor Patrimoniului din acest an.

„Gabriel al Pannoniei, descendent al lui Hercule, a ridicat din dragoste de ţară aceste ziduri de o tărie gigantică, ce ar întoarce chiar şi soarta marilor războaie mitologice, Troia, Stânca Tarpeiană, Babilon. Astrele răsună de meritele sale, iar numele său divin va fi înscris în stele”. Aceasta stă înscris, începând de sâmbătă pe turnul Bethlen al Cetatii Oradea. Placa a fost dezvelită de viceprimarul Rozalia Biro în cadrul unei festivităţi organizate cu prilejul Zilelor Europene ale patrimoniului.

Restaurare

 „Momentul de faţă este o sărbătoare, aşa simt şi aşa cred. În urmă cu şapte ani, domnul Jakabfy îmi atrăgea atenţia că pe bastion există o placă care nu merită să se prezinte în starea în care era”, a spus viceprimarul Biro. Restaurarea plăcii a necesitat aproximativ 40.000 de lei, iar finanţarea provine de  la Primăria Oradea şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor.

Placa cu inscripţia comemorativă, realizată în 1627, marchează terminarea construcţiei ultimului bastion al cetăţii, începută în 1618, la comanda principelui Gabriel Bethlen. „Inscripţia redactată în limba latină este un panegiric manierist, îmbogăţit cu metafore mitologice, inspirat din poeziile laudative ale istoricului de curte al principelui, Háportoni Forró Pál, prezentând asemănări evidente cu versurile patetice ale acestuia despre finalizarea Cetăţii orădene, publicate în prefaţa traducerii sale din Quintus Curtius Rufus: Biografia lui Alexandru cel Mare”, spune Angela Lupşe, vicepreşedinte al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Bihor.

„Se restitue oraşului un document istoric valoros. Evenimentul de azi este un gest de responsabilitate, de respect al specialiştilor din Oradea faţă de furnizarea informaţiilor referitoare la finalizarea lucrărilor turnului. Până acum se ştia că lucrările au fost finalizate în 1619. Acum ştim că acestea au fost finalizate la 1627”, a spus Adriana Ruge, reprezentant al Direcţiei de Cultură. Placa dezvelită ieri este alături de Leul aurit, singurul element sculptural din ansamblul bastional păstrat. Lucrările de refacere au durat aproximativ o lună şi jumătate, fiind realizate de către Zoltan Kiss, Istvan Gere şi Fekete Tibor. Specialiştii spun că deasupra plăcii a fost aşezat blazonul elipsoidal al principelui, care însă a dispărut pe la începutul sec. XIX. Descrierea amănunţită a canonicului Kereszturi József din 1806 face posibilă reconstituirea compoziţiei heraldice: în scutul scartelat apăreau însemnele Regatului Ungar, ale Principatului Transilvaniei, vulturul din stema unuia dintre ducatele sileziene, Oppeln sau Ratibor iar în mijloc blazonul familiei Bethlen de Iktár. Fiindcă nu am ştiut care a fost succesiunea stemelor am păstrat doar blazonul principelui”, a explicat unul dintre participanţii la restaurarea plăcii.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !