Blocurile ies din garantie

Blocurile ies din garantie
BUCUREŞTI – Din momentul in care isi vor termina durata normata de viata, cel putin teoretic, aceste cladiri sint expuse unor riscuri, dintre care cel mai demn de luat in seama este cel al unui seism puternic.

Multe vor trebui con-solidate. Au inceput sa se construiasca blocuri in anii ’50, dar in anii ’60 au aparut marile cartiere. In anii ‘60 au inceput lucrarile in Drumul Taberei, Titan, Berceni. Anii 1970 si 1980 reprezinta etapa in care s-au realizat cu prioritate arterele importante ale Capitalei, printre care Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Calea Mosilor, Colentina, Pantelimon, Oltenitei, Armata Poporului. Paralel s-au construit noi cvartale de blocuri in cele trei mari cartiere.

50 de ani

Multe dintre ele vor expira in citiva ani. „Legislatia dupa care au fost construite aceste blocuri prevede o durata de viata de 50 de ani. Este vorba despre durata de viata din punct de vedere structural, pentru ca din punctul de vedere al functionalitatii lumea deja vrea altceva: alta suprafata, alta compartimentare, alt confort“, spune arhitectul Liviu Popescu, specialist din echipa portalului www.constructii.ro. Si arhitectul Constantin Jugurica, consilier in cadrul Proiect Bucuresti SA, firma care a proiectat marile cartiere, spune ca aceasta este durata de viata, dar asta nu inseamna ca blocurile vor pica la primul cutremur. Oricum, dupa ce trece aceasta perioada este indicat ca proprietarii sa solicite o expertiza pentru a vedea starea structurii si daca este nevoie de consolidare.

Operatiune scumpa

Conform oficialilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, aceasta operatiune presupune, in principal: consolidarea sistemului structural al cladirii existente sau a unor elemente structurale ale acesteia; introducerea unor elemente structurale suplimentare si/sau repararea elementelor nestructurale ale cladirii existente; imbunatatirea terenului de fundare, termoizolarea si/sau hidroizolarea cladirii si/sau a instalatiilor aferente in zona de interventie; desfacerea si refacerea finisajelor in zona de interventie; desfacerea si refacerea instalatiilor si/sau a echipamentelor in zona de interventie si, dupa caz, inlocuirea acestora sau a unor elemente componente. Costurile depind de situatie, dar sint destul de mari. „Durata acestei operatiuni depinde de la caz la caz, este de 60-75% din durata necesara pentru construirea imobilului. In ceea ce priveste pretul, consider ca acesta reprezinta peste 50% din pretul de construire“, spune Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Grup.

„Trebuie sa se inaspreasca legislatia, astfel incit sa nu mai existe probleme la accesul in apartamente pentru executarea lucrarilor. De asemenea, primariile si ministerul ar trebui sa faca ceva pentru atragerea constructorilor“, afirma Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari „Habitat“.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !