BNR atentioneaza populatia

Sarbatorile îi determina pe bihoreni sa apeleze la diferite forme de credite neautorizate. Directorul sucursalei Bihor a BNR, Florica Florutiu, atrage atentia asupra activitatii ilicite practicate de societati extrabancare.

Si, totodata, asupra riscurilor la care se expun persoanele care apeleaza la aceste societatii în goana dupa credite. „În aceasta categorie nu intra casele de ajutor reciproc, a caror activitate este reglementata prin legi speciale”, spune directorul Florica Florutiu. Vorbim însa despre societati precum Autosystem, care si-a închis recent punctul de lucru din Oradea, de pe strada Vasile Alecsandri, lasând cu ochii în soare sute de bihoreni carora li s-au promis masini în câteva luni, si Poligrupo.

„Dorim sa atragem atentia ca, potrivit Legii privind activitatea bancara, este interzisa desfasurarea de activitati specifice unei institutii de credit, adica de atragere de depozite sau fonduri rambursabile de la public si de acordare de credite, de catre persoanele fizice sau entitati care nu au fost autorizate de BNR ca institutii de credit”, a adaugat directorul sucursalei Bihor a BNR. Conform aceleiasi surse, este interzis ca persoanele fizice sau juridice neautorizate sa desfasoare activitati de atragere si/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea în vederea economisirii si acordarii de credite în sistem colectiv.

Fara protectie

Actualmente, exista societati comerciale care gestioneaza fonduri atrase de la populatie în cadrul unor sisteme colective de acumulare de fonduri si acordare de credite. Acestea organizeaza grupuri de solicitanti de credite care sunt acordate pe rând membrilor grupurilor, din contributiile acestora.

„Riscul asumat de participantii care platesc contributiile fara sa beneficieze de credite, indiferent de modalitatea juridica de organizare a acestor sisteme colective, consta în faptul ca participantii în cauza nu beneficiaza de protectia Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul bancar sau a altei forme institutionale de garantare a rambursarii sumelor achitate sub forma contributiilor acestora”, atrage atentia directorul Florutiu.

Veronica Bursasiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !