Boala îi amărăşte bătrâneţea

Boala îi amărăşte bătrâneţea
REŞIŢA – Oare nu ne mai pasă de bătrânii noştri? Au devenit ei o povară pentru cei ce îşi trăiesc tinereţea în secolul vitezei? Cel puţin aşa pare.

Spre exemplu d-na Paulina Vulpe, o pensionară în vârstă de 72 de ani, este „condamnată“ să-şi trăiască ultimii ani ai vieţii în pat, imobilizată. S-ar resemna cu ideea bolii. Dar, ceea ce o macină este mult mai grav.

În luna septembrie 2005, mai exact în data de 6 septembrie, d-na Paulina s-a prezentat la comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulţi. Atunci a primit un diagnostic crunt care o încadra ca persoană cu handicap gradul I, cu drept de însoţitor. Această decizie avea valabilitate de 12 luni. De precizat că la aceea dată, din comisia de expertiză făcea parte şi un doctor neurolog, pentru că boala d-nei Paulina este pe pe bază nervoasă.

După un an femeia a mers din nou la expertiză, pe data de 27 septembrie 2006. Acolo, surpriză: „Exista deja o decizie conform căreia mama era încadrată cu handicap grav, dar fără însoţitor, datată 22 septembrie 2006“, ne spunea Liliana Vulpe, fiica d-nei Paulina.

Ciudat este faptul că starea femeii nu se îmbunătăţise, din contră are nevoie, mai mult ca oricând de însoţitor. De această dată din comisie nu a făcut parte un medic neurolog.

„Bătrâneţea mea este tot mai amară. Locuiesc cu fiica mea, însă ea are o tijă în coloana verticală şi o operaţie pe cord. Nu mă poate ajuta să mă ridic. Zilnic sunt nevoită să merg la toaletă în patru labe… ca un căţel“, spunea d-na Paulina, cu lacrimi în ochi.

Am fost, ieri, acasă la femeie şi ne-am convins că nu se poate mişca fără însoţitor. Ba mai mult, dintr-o anchetă socială a primăriei, rezultă clar că femeia nu se poate îmbrăca sau spăla singură, că este necesar ca cineva să o supravegheze tot timpul şi mai ales că are crize dese. Şi asta nu e totul.

Pe o adeverinţă medicală, semnată de un medic neurolog, scrie că femeia are o dependenţă funcţională de 100%. De aceea este absolut necesar ca femeia să aibă un însoţitor.
Sperăm ca într-o ediţie viitoare, să vă prezentăm o poziţie oficială a reprezentanţilor Comisiei de Expertiză Medicală a Pesoanelor cu Handicap pentru Adulţi.

Anca Preda
anca.preda@informmedia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !