Boc şi Tăriceanu faţă în faţă la judecată

Boc şi Tăriceanu faţă în faţă la judecată
Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au decis, miercuri, ca Emil Boc şi Călin Popescu Tăriceanu să fie citaţi, cu menţiunea de a se prezenta personal, la procesul în care fostul preşedinte PNL l-a acuzat pe premier că ar fi făcut declaraţii defăimătoare la adresa lui în afacere Sterling.

Judecătoria Sectorului 5 a admis, la termenul de miercuri, proba interogatoriului pentru Emil Boc şi Călin Popescu Tăriceanu, astfel încât cei doi politicieni vor fi citaţi, pentru 24 martie, cu menţiunea de a se prezenta personal ca să răspundă la întrebările formulate de partea adversă.

Proba cu interogatoriu a fost propusă instanţei de avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar reprezentantul lui Emil Boc a susţinut ca, în cazul în care această cerere a fostului premier va fi admisă, să fie şi Tăriceanu să interogat.

Instanţa a admis interogarea ambelor părţi. De asemenea, instanţa a admis şi proba cu înscrisuri, astfel încât la dosar vor fi depuse documentele pe care apărătorii celor doi le consideră relevante pentru soluţionarea cauzei.

Următorul termen în acest dosar a fost fixat pentru 24 martie. Niciunul dintre cei doi politicieni nu a fost prezent la Judecătoria Sectorului 5 la termenul de miercuri.

Potrivit acţiunii depuse în instanţă, Tăriceanu îl acuză pe Boc că l-a calomniat în legătură cu adoptarea Hotărârii de guvern privind aprobarea actului adiţional nr. 11 la contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources Ltd.

În acţiune se mai arată că Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, că a încălcat legea şi că a prejudiciat interesele României, premeditând „o afacere în favoarea unor grupuri de interese”.

„Toate aceste afirmaţii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputaţiei mele, imaginii mele publice şi îmi produc un prejudiciu moral. De asemenea, astfel de dezinformări neadevărate, iresponsabile aduc atingere încrederii pe care cetăţenii trebuie să o aibă în sistemul de guvernământ democratic şi în instituţiile statului”, arată Călin Popescu Tăriceanu în acţiunea depusă în instanţă împotriva lui Emil Boc.

Tăriceanu se apără susţinând că hotărârea de guvern 1446/2008 a fost iniţiată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale(ANRM) şi „a fost adoptată cu respectarea tuturor prevederilor şi procedurilor legale de către Guvernul” pe care l-a condus în calitate de prim-ministru.

„Actul adiţional aprobat prin HG nr. 1446/2008 înlocuia denumirea veche a contractului (potrivit legislaţiei în vigoare la data încheierii acestuia) – „contract de exploatare si împărţire a producţiei”, cu noua denumire, potrivit art. 31 din Legea petrolului nr. 238/2004 – „acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră”. De asemenea, modifica durata convenţiei (de la 25 la 30 de ani), potrivit negocierii dintre părţi, şi elimina o serie de facilităţi fiscale care nu puteau subzista după aderarea României la UE”, mai arată Tăriceanu în acţiunea depusă pe rolul Judecătoriei Sectorului 5.

Fostul premier susţine în acţiune că Emil Boc a făcut aceste afirmaţii cu „rea-credinţă”, deoarece are studii juridice şi „cunoştea că susţinerile sale sunt neadevărate”.

Pe lângă despăgubirile de 100.000 de lei, Tăriceanu cere instanţei să-l oblige pe Emil Boc să publice pe cheltuiala sa hotărârea instanţei în două numere consecutive a două cotidiene naţionale, precum şi difuzarea sentinţei la trei posturi de televiziune.

Călin Popescu Tăriceanu l-a dat în judecată şi pe preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, cerându-i tot 100.000 de lei pentru afirmaţii calomnioase referitoare la aceeaşi afacere Sterling.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !